Minns du gitarrmärket Blade? Elgitarrer som man ibland kunde se i händerna på svenska gitarrister på 90-talet. Det är inte så att gitarrmärket försvann utan de har bara inte haft någon återförsäljare på länge i Sverige. Nu har Blade åter dykt upp här i Sverige och då också den akustiska grenen av företaget, Levinson guitars. Blade och Levinson startades av Gary E. Levinson i Basel, Schweiz 1977. Tillverkningen var faktiskt till en början bara akustiska instrument men utvidgades snart till att även inkludera elgitarrer. Även om företaget har sitt säte i Basel så byggs de akustiska gitarrerna av en Taiwanesisk familj i Kina. Alla gitarrer passerar dock verkstaden i Basel för kvalitetskontroll och en sista justering innan de skeppas iväg för försäljning.

Canyon-serien

Det akustiska utbudet hos Levinson innehåller många olika modeller. Dyrare gitarrer byggda i helt solida material och lite mindre kostsamma gitarrer som använder laminat i sidorna och i ryggen men fortfarande använder sig av ett helt solitt lock. Vi var sugna på att testa två gitarrer ur en lite billigare serie för en lite tunnare plånbok. Valet blev då två gitarrer från Levinsons Canyon-serie.

LG-222
LG-222 har en concert-formad liten kropp och är helt byggd i Sapele Mahogny. Greppbrädan är gjord av rosewood med små runda pärlemo inlägg. Den tunna satinfinishen gör att man får en skön träig känsla när man tar upp gitarren för första gången.

LG-222LJ-223 VS
LJ-223 VS är en så kallad round-shoulder-dreadnaugt-modell. Formen är kanske mest känd genom Gibsons J-45-modell. Locket är av solid gran medan sidorna och ryggen är byggda precis som den förra modellen av laminerad sapele mahogny. Finishen är en klassisk 2 färgad sunburst.
LJ-223 De två gitarrerna är inte bara helt olika till utseendet utan skiljer sig också åt när det gäller ljudet. LG-222:an har ett ljud som lämpar sig väl för fingerspel och melodier med en lite mindre kropp. LJ-223:an är mer en allround gitarr som passar till det mesta. Ett något större ljud som jag upplever passar bättre för till exempel rytmiskt komp.

 
Stark känsla

Jag fastnar direkt för LG-222. Många stålsträngade gitarrer kan upplevas lite tunna när man spelar singelstring melodier, men detta gäller inte LG-222. Det är en otrolig kärna i ljudet och att spela exempelvis jazzsolon är en ren fröjd. Om man däremot bara vill äga en enda gitarr kanske LJ-223:an är ett bättre alternativ. Den har ett bredare användningsområde, även om jag inte upplever att den gitarren har samma spetskompetens som LG-222:an. Kanske saknar jag lite botten i LJ-223:an. I övrigt är det välbyggda instrument med bra bandarbete och sköna lättspelade halsar. Ofta när du plockar upp lite billigare gitarrer byggda i Asien, kan de ge en lite plastigare känsla, men så är inte fallet här. Båda instrumenten känns väldigt välbyggda.

Sammanfattning

Efter att ha spelat ordentligt att lyssna på klangen måste jag säga att båda modellerna överraskar mig. Gitarrerna har en klar och välbalanserad klang som håller ihop i hela registret. De öppna ackorden känns njutbara hela vägen. Det är mycket viktigt på en akustisk gitarr. Båda gitarrerna ligger under 7 000 riksdaler, men känns ändå gedigna och de upplevs som bra mycket dyrare än vad de i själva verket är. Har du inte 15 000–20 000 kronor att lägga på en gitarr, så är båda dessa instrument mycket prisvärda. Jag tror inte jag testat så bra gitarrer i den prisklassen tidigare. Så hatten av för Gary Levinson. Han har hittat ett lyckat recept för att bygga billiga men bra gitarrer.
Plus

Oerhört prisvärda gitarrer
Välbalanserad klang

Minus

Ingår endast gigbag

Fakta

LG-222


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Pris: 6 000 kr
Mer info: Concert style kropp
Botten och sidor i laminerad Sapele Mahogny
Lock i solid sapele mahogny
Hals i Rosewood
Mensur 628 mm, 24.75''

LJ-223 VS

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Pris:  6 820 kr
Mer info: Rundad dreadnought (Gibson J-45)
Botten och sidor i laminerad sapele mahogny
Lock i solid gran (Finns i svart och sunburst finish)
Rosewood hals
Mensur 628 mm, 24.75''

Kontakt: www.shoar-music.se