Vem har inte drömt om den där magiska fixa-ljudet-knappen, som gör att mixen låter bra, helt automatiskt? Det är annars ett delikat arbete för erfarna mastringtekniker att med kompressorer, equalizers och stereobreddare göra det bästa av folks mixar. Softube påstår sig inte magiskt kunna fixa din mix, men har utvecklat en ”intelligent” mastringsplugg som ska lyfta din produktion de där extra snäppen den kan behöva. Vi har testat Drawmer S73.

Som namnet avslöjar bygger pluggen på den legendariska multibandskompressorn Drawmer 1973, som jobbar med FET-transistorer, och har en ljudkaraktär som blivit populär i många skivproduktioner under åren. Softube har analyserat en mängd olika inspelningar där den använts och kokat ner det hela till ett antal färdiga algoritmer för mjukvarumastring.
Allt sköts från ett enda fönster med endast fem parametrar: amount, air, style, mix samt gain. vu-mätare för för utgångsnivå samt gain-reduction finns också. Det hela är avskalat, snyggt och tilltalande. I kategorierna Clean, Bass Control samt Spatial ges tio olika stilar, eller karaktärer, för mastring. Air-omkopplaren ger ett ännu klarare ljud och sedan är det bara att balansera efter behag med mängd, mix (wet/dry) och utgångsvolym.

Softube Drawmer S73
Drawmer S73 från svenska Softube är din virtuella mastringstekniker, med erfarenheten inbyggd.

 I praktiken
Hela tanken med Drawmer S73 är att det ska vara busenkelt att snabbt mastra en mix, med få valmöjligheter. Likväl är en titt i manualen att rekommendera. S73 jobbar bäst vid 5 dB kompression, och steg ett är att ställa amount så att gain-reduction hamnar ungefär där. Sedan väljer man karaktär och air, vilket helt beror på vad för sorts material du arbetar med, och därefter en utnivå där vu-mätarna bör ligga kring nollan.Den som är van vid till exempel digitala limiters skulle kunna tro att 0dB på Gain-reglaget ger just 0dB som peaknivå, men här är det i stället som på en analog kompressor, en ”unity gain”, vilket innebär att utsignalen inte förstärks. Det gäller således att hålla koll på S73’s interna mätare. Den totala effekten, alltså mixen mellan komprimerad och okomprimerad signal, ställs slutligen med Mix-ratten. Detta arbetsflöde är i sig själv fullt logiskt, men inte helt självklart utifrån användargränssnittet. Nåväl, det går naturligtvis också bra att använda S73 på enskilda spår, eller att seriekoppla flera instanser av pluggen med olika inställningar i varje.

Ljudkvalitet

Vi låter S73 jobba på ett flertal välmixade förmastrar med lågmält akustisk musik, aggressiv hårdrock, techno, ambient och poplåtar. Hur klarar då effekten allt detta? Svar: med glans. Även jämfört med dyrare allt-i-ett-mastering-mjukvara låter S73 lite varmare, bredare och djupare. Clairity och neutral var de algoritmer som funkade bäst för oss överlag. Lite småpyssligt kan det dock vara att hitta en optimal inställning på de tre rattarna amount, mix och gain, och resultatet riskerar lätt att bli lite för tunt, men övning ger färdighet.

 
Sammanfattning

När vi efter en tveksam start väl fått koll på arbetsflödet föll bitarna på plats och Drawmer S73 klev fram som det utmärkta och faktiskt intelligenta mastringsverktyg produkten utger sig för att vara. Du som gillar att ha total kontroll och själv kunna justera allt i minsta detalj ska definitivt inte ha S73. Den vänder sig till alla oss som snabbt vill få det att låta riktigt bra. Men trollar gör den ju inte. En solid mix måste du ju fortfarande prestera, först. Sedan sköter Drawmer S73 resten.

 
Härlig ljudkvalitet
Mycket prisvärd
Processorsnål

Kritiskt att hitta rätt balanser


Betyg:
Betyg 8 av 10

Fakta

Typ: Plugg för mastring
Format: Vsv, au, aax
Systemkrav: Mac: OSX 10.6 eller senare; PC: Windows 7/8. Båda: IntelCore Duo, AMD Athlon 64 X2 eller bättre
Pris: 735 kronor
Mer info: Softube

Testutrustning
Audient iD14 ljudinterface
Dynaudio DBM50 monitorer
AKG K240S hörlurar