Om du inte ens för husbehov kan hantera strängaspel och producerar musik på dator har du i regel två möjligheter om du vill ha gitarrljud i dina låtar. Antingen jobbar du med loopar, förslagsvis från ett ljudbibliotek med variationer av ackord och rytmer. Eller så använder multisamplade gitarrljud, sträng för sträng, och försöker spela som en gitarrist, men på din klaviatur. Båda dessa metoder har sina nackdelar. Loopar kan bli väldigt statiska plus att utbudet av ackord och uttryck givetvis är begränsat. Dessutom behöver du tidssträcka looparna om du skulle få för dig att sänka eller höja tempot.

För solon kan multissamplade gitarrer fungera riktigt hyfsat. Detta gäller i synnerhet distad elgitarr, men för ackordmackor krävs allra minst en midi-plugg som ändrar klaviaturackord till den fingersättning som en gitarr påtvingar. Rytmkomp är att betrakta som olympiskt svårt att få till med en vanlig samplare på grund av kombinationer av öppna och dämpade strängar som inte enkelt låter sig göras på det sättet.

Realguitar 4
Musiclabs Realguitar 4 är en virtuell akustisk gitarrist som är med på noterna.

Gitarrgåtans lösning

Musiclab har en serie med virtuella instrument som med viss bravur överbryggar de nyss nämnda problemen. I botten av pluggarna finns multisamplade gitarrsträngar. I Realguitar 4 finns 555 Mb samplad akustisk gitarr. Men sedan har olika hjälpmedel för ökad autenticitet adderats: gnissel och skrapljud när handen förflyttas över gitarrhalsen, uppåt-nedåt ”strumning”, dämpningar, och liknande, gör sitt till för att härma den tvättäkta varan. Att kunna bestämma var på gitarrens hals ackordet ska tas samt hur det rent harmoniellt ska vara uppbyggt ger också en förstärkt verklighetskänsla. Men det som är Realguitar-seriens paradnummer är det bibliotek med midi-mönster som medföljer. Med ”patterns” aktiverat kan du välja en rytm, inklusive dämpning och sustain blandat, och sedan ta vilka toner eller ackord du vill. Ut kommer ett gitarrkomp som i en mix kan lura vem som helst att det är en riktig gitarrhjälte som är i farten. Eller i alla fall en habil komgitarrist på bra humör.

Låter suveränt

Det är måhända en lite kantig produktstrategi att tillverkaren valt att dela upp de gitarrhärmande produkterna i fem olika pluggar, istället för att saluföra en enda gitarrplugg, men tidigare har vi testat RealStrat som med den äran emulerar en torr Fender Stratocaster. Pluggen med namnet Realguitar är Musiclabs virtuella akustiska gitarr, som kan spelas både med plektrum (stål och vinyl) och fingrar och även finns som tolvsträngare. Jämfört med majoriteten av de vanliga samplade aku-gitarrerna vi hört så låter Realguitar lysande. Framförallt är ljudet hyggligt ofärgat och det kliar i fingrarna efter att lägga på lite effekter så att gitarrpålägget lägger sig till rätta i mixen.

Realguitar 4
En särskilt användbar finess i Realguitar 4 är de medföljande midi-mönstren som gör det snabbt att sätta kompgitarr i din låt.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Funktion: Virtuellt instrument.
Version: 4.0
Pris: Cirka 1 560 kronor
Systemkrav: Över 5GB ledigt lagringsutrymme. Windows 7 eller högre. OS X 10.6 eller högre. 2 GB Ram eller mer.
Format: Vst, Vst2, Au, Aax och fristående program.
Mer info: Finns att köpa i välsorterade musikaffärer på nätet eller direkt via tillverkarens sajt.