Idag tänkte jag dela med mig av ett läsarbrev. Häromdagen fick jag nämligen ett mail med följande, inte helt ovanliga, fråga:

Hej Jon! Jag tycker alltid att mina mixar bli för diskantrika och vassa. Jag har läst din text om "Så värmer du upp din mix i höstmörkret" och märker en förbättring. Men jag är lite nyfiken på de rullbandspluggar du pratar om, kan de hjälpa mig? Med vänlig hälsning, Fredde

Jag bad att få lyssna på en av mixarna: Daydream Believer - Skriven av Fredrik Gustavsson med Filippa Dahlberg på sång och svarade sedan:

Till att börja med tycker jag inte alls att det låter så illa, men jag förstår vad du menar med att mixen låter för vass. I ditt fall tror jag dock inte det är just rullbands-pluggar som hjälper, även om de såklart kan vara trevliga. För mig är de istället pricken över i:et när mixen nästan är klar. Jag skulle börja med att kika på eq-inställningarna. Vad som slår mig direkt är att mixen saknar värme runt 200Hz och den där sköna subben från 60Hz och neråt, som får dansgolven att gunga, lyser med sin frånvaro. Här kan du med gott samvete fläska på ganska rejält. Kika gärna lite extra på bas och trummor som rör sig i detta området, låt dem ta plats. Hårdheten och det vassa i mixen ligger runt 4000Hz, här finns för mycket energi. Det känns som att sång och andra diskanta instrument är boostade här, vilket ger ett påträngande intryck. Likväl finns det aningen för mycket information runt 8000Hz, vilket gör helheten väsig, detta hörs speciellt i sången. Ett inte allt för vanligt problem med lite billigare mikrofoner som är boostade i toppen. Slutligen rekommenderar jag att du jobbar lite mer med de-esser, de starka konsonanterna sticker ut för mycket.

Jag gjorde en snabb master med inställningarna ovan, som blev såhär: Daydream Believer med eq. I vanlig ordning rekommenderas bra hörlurar eller högtalare när du lyssnar kritiskt, det är svårt att höra nyanser, och speciellt bas i laptophögtalare.

Bättre eller sämre? Det är upp till var och en att avgöra. Men vad vill jag egentligen säga med detta? Jo, ofta behöver du inte lägga till saker för att det ska låta bra, som exempelvis rullbandspluggar i frågan ovan. Utan det handlar snarare om att plocka bort. Det är lätt hänt att en överarbetar sin mix och målar in sig i ett hörn med hundratals pluggar och effekter, bara för att en kan. Självklart ska du använda de verktyg du har tillgång till, om de tillför något, och rullbandsbpluggar samt andra analoga effekter kan vara fantastiska, men jag tror du förstår min poäng! Slutligen vill jag understryka att jag hade rekommenderat att gå tillbaka till mixen för att åtgärda ovanstående problem, innan eventuell mastring. Speciellt sången är svår att jobba med när du bara har tillgång till stereospåret.

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar
Sound of wool – Min studio
Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska
Watch out Jon – Mitt projekt på engelska