Om inspelningen

Patrik: ”Jag spelar den mesta av musiken på plattan, till kanske 80 procent. Trummor, bas, gitarrer och lite keyboards. Björn Olsson och andra har hjälpt till och fyllt i lite i övrigt. Skivan är mastrad av Dragan Tanascovic. Vår tvättstugestudio består av ett rum på kanske 60 kvadrat med snedtak. Helt odämpat. En mjuk vägg möter en hård, inga konstigheter. Trummorna är som sagt till mestadels inspelade med två mickar – Röde M3:or. Budget men låter bra. Som övriga instrumentmikrofoner har jag nästan uteslutande använt t-bone MB 75-or”.

”Basen har vi lineat via en JJ-Labs BSH-300, och många av gitarrgrejorna är lineade direkt in i ljudkortet – ett Focusrite Saffire Pro 40 eller ett tvåkanaligt M-audio som Rasmus äger.”

”Vidare är trumsetet ett Gretsch Catalina Club med dimensionerna 24”, 18”, 16” och 13”. Min farfars gamla Autocrat-virvel från 60-talet är pricken över i:et, ha, ha. Cymbalerna är budgetgrejor från Paiste och Zildjan”.

Avantgardet
Ett klassiskt vintage-kit som använts i inspelningen av Avantgardets debutalbum.

”Merparten av gitarrerna är inspelade med ett norskt Vingtor-PA genom en gammal Hagströmlåda. Det blir skitig Rolling Stones rakt av när man kör genom dem vare sig man vill eller inte. En Yamaha-transistor från 80-talet med auto-wah-wah och tremolo har också varit med. Liksom en gammal Peavy-kub. Tuffast är nog min Mini Twin-amp. Den drivs av ett niovoltsbatteri och används på en hel del av solona på skivan”.

Rasmus: ”Min sång är inspelad med en Studio Projects B1 – och mycket annat vad gäller instrument är också gjord med den. Om jag får drömma lite till nästa platta redan nu så är det att vi kan jobba lite mer med sången. Gärna ha lite bättre mickar och ge sången lite mer tid. Alltså, det låter precis som vi ville ha det på den här plattan. Men till nästa, gärna lite mer tid och resurser”.

Lyssna, läs och kika på Avantgardet på bandets officiella sajt.