Den här gången har det svenska utvecklarföretaget satsat på ökade uttrycksmedel för dig som gör egen musik. En ny meny introduceras som döpts till Player. I den hittar du Dual Arpeggio, en virtuell rackmodul, som du använder för att skapa arpeggion, som namnet antyder. Den kompletterar på så sätt sekvensiatorn Rpg-8 som hängt med sedan de allra första versionerna för över 15 år sedan. Dual Arpeggio har flera intressanta funktioner och kan även användas som en så kallad steg-sequencer, fast gånger två.

Reason 9
Med Scales & notes går det fortare att få igång låtskrivandet i Reason.

Scales & Chords är även den ny rackenhet i Player-menyn. Här handlar det om funktioner som att låsa det du spelar på din klaviatur till en viss skala, men framförallt midi-effekten som bäst beskrivs en-fingers-ackord som i sin tur kan ställas in skalenligt.

Reason 9
Repetera, lägg till glissando, skapa annorlunda rytmiska effekter - Note Echo-modulen går att använda till mycket.

Note Echo är en klassisk midi-effekt som fungerar som ett programmerbart eko, fast för noter. Mycket användbart för att snabbt bygga basgångar, ackordkomp eller specialeffekter. Slutligen har Propellerhead adderat ett efterlängtat tonhöjdsredigerarverktyg, som gör att du snabbt och enkelt kan korrigera sura sånginsatser, tidssträcka och bearbeta ljudupptagningar på för Reason helt nya sätt. Mer info om den kommande realeasen på tillverkarens webbplats. Se en film om Reason 9 här: