Med sina ett tjugotal pluggar och appar i arkivet går det att hävda att Sinevibes är ett av de ledande utvecklingsföretagen när det gäller effekter och instrument för de som skapar elektronisk musik. De har även gjort en hel del ljudjobb åt andra tillverkare som Roland och Native Instruments. Det finns en genomgående linje i det digra utbudet: rytmik. I stort sett samtliga av företagets produkter bygger på något slags ljudbearbetning där svänget, eller den strikta maskinella pulsen, står i centrum. Nytillskottet Alternator är inget undantag från den inslagna vägen.


Tre sekvensiatorer

Stommen i det nya instrumentet är en synt-del vars ljud går till ett filter för att sedan gå in i en effektdel. Den uppställningen kan ju låta nästan minimalistisk, men det är vad som händer i de tre olika delarna som ger Alternator dess särart. Enkelt uttryckt har du en sequencer för varje del som påverkar ljudet innan det skickas vidare till nästa del. Synten har gängse vågformer i form av sågtand, sinus, fyrkant, fm-syntes och så vidare. Sekvensiatorn som styr synten bestämmer tonhöjd, notation, gate, modulation, glissando och swing-faktor. En sekvens är vanligtvis 32 steg lång, men det är bara att dra ett reglage åt vänster om du vill ha en kortare slinga. Sequencern som styr Alternators filter är upplagd på samma sätt och vill du slöjda en slinga där varje steg i sekvensen har olika filterinställning så går det utmärkt.

Alternator
Alternator går även att använda som en ”vanlig” arpeggiator med inbyggd syntdel och effekter.

Omvänt kan du rita in mer subtila förändringar över tid, om du vill det. Lågpass, högpass, bandpass står till buds och möjligheterna att modulera frekvensinnehållet med filtersequencern är omfattande. Slutligen hamnar ditt ljud i effektavdelningen. Där kan du slå av och på, eller modulera, med frekvensskiftare, flanger, phaser och bitdjupskrossare. Eftersom sekvenstrion kan ha olika längd på slingorna och därutöver bearbetar olika delar av en sekvens på helt olika sätt så är det enkelt att skapa helt nytt musikaliskt innehåll som du troligen inte skulle ha tänkt ut på egen hand. Varje sekvens kan i sin tur ha tolv olika ”snapshots” med inställningar som du kan byta mellan via din midi-klaviatur.

 
Sammanfattning

Sammantaget händer det verkligen saker och ting när Alternator går loss över ett trumbeat. Detta sagt i och med att vi tror att Sinevibes senaste skapelse passar bäst för dig som gör din egen musik någonstans i spektrat mellan urban dansmusik och experimentell electronica. Det är definitivt en plugg som räcker länge och det finns otaliga kombinationer när det gäller allt från vilda basgångar till rytmiska melodier du aldrig hört förut.


Stor flexibilitet
Ultramodernt sound
Prisvärd

Endast till OS X
Ganska pilligt gränssnitt


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Se en video med Sinevibes Alternator:

Alternator by Sinevibes from Sinevibes on Vimeo.

Fakta

Funktion: Virtuellt instrument
Version: 1.0
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller högre. Inspelningsprogram som stöder Au-pluggar.
Format: Au
Pris: Cirka 575 kr
Mer info: Sinevibes