Till skillnad från Grand i dess olika varianter har Rise inga inbyggda ljud, utan fungerar ”bara” som en Polyphonic Multidimensional Controller, som tillåter användaren att spela på ett helt nytt sätt.

Design och funktioner

Hela designen andas framtid och är direkt läcker. Rise väger mer än man kan tro och känns ytterst gedigen i sin konstruktion. Det handlar om en gråsvart, klaviaturliknande, silikonbelagd yta med 25 eller 49 upphöjningar (beroende på modell) för ”tangenter”, där de som normalt sett är svarta är något högre och markerade med vita streck. Rise går, i princip, att spela på som ett vanligt klaviatur men här bjuds mycket mer. Som Roli själva säger: spelandet blir femdimensionellt. Utöver känslighet för anslag, aftertouch (pressa ner tangenten) och uppsläpp (release) ges också glide (exempelvis för vibrato i sidled) samt slide (glida i djupled). Dessa funktioner kan kopplas till vilken Midi-CC som helst. Ovanför och under tangenterna finns breda ”glidband” för ännu mer steglösa utflykter.

Roli
Seaboard Rise är en futuristisk silikonklaviatur med helt nya uttrycksmöjligheter.

Till vänster sitter knapp för patchbyte upp/ner, oktavomkopplare, strömbrytare med inbyggd indikator för olika spellägen (Equator/Midi), en x/y-touch-pad samt tre touch-känsliga bandkontroller för justering av Slide-, Glide- och Press-känslighet, eller valfri Midi-CC, beroende på spelläge. På kortsidan finns anslutningar för usb (både A och B, för Midi och uppdateringar), strömförsörjning samt pedal. Rise går också att Midi-ansluta trådlöst via Bluetooth, en finess som vi gärna vill se på typ alla produkter i framtiden. Rise kan också köras på det uppladdningsbara batteriet i upp till åtta timmar. Bra!

Mjukvara med ljud

Med på köpet följer också hyggligt avancerad mjukvara. Med Dashboard kan man kontrollera och lagra alla de olika hårdvaruinställningarna på själva kontrollpanelen. Equator är en elegant, specialanpassad mjukvarusynt som tar fram det allra bästa ur Seaboard, med samplade vågformer och loopar, filter, envelope, fin-fina effekter och mycket annat som hör en fullfjädrad digitalsynt till. Låter mycket bra överlag. Equator kan användas självständigt eller som plugin i något inspelningsprogram, till exempel i Bitwig 8-track, som också ingår.

Roli

I priset ingår bland annat Equator, en kraftfull och specialanpassad mjukvarusynt.

Sammanfattning

Seaboard Rise är inte en ersättning för vanliga klaviaturer, utan ett unikt verktyg i sig, med helt egna möjligheter och spelsätt. Det tar ett tag att lära sig spela produkten på ordentligt, men så är det ju med alla instrument. Rise lämpar sig bäst för komplexa, elektroniska klangbyggen med glidningar, korstoningar och individuell aftertouch. Detta är ett spännande steg framåt för användare inom mjukvarubaserad musik och framtiden ser därför (nu kommer det!) Roli ut.


Ger helt nya uttrycksmöjligheter
Gedigen konstruktion
Trådlöst Midi

Tar tid att lära sig spela ordenligt på
Något otydlig oktav-indikator


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Se en film om Seaboard Rise:

Fakta

Produkttyp: Midi-klaviatur
Kontakt: Fitzpatrick AB http://fitzpatrick.se/
Klaviatur: 25/49 anslags-, tryck-, och glidkänsliga silikontangenter
Anslutningar: USB A och B, pedal in, DC-in (adaptor ingår ej)
Systemkrav: OSX 10.8+, Windows 7+, i5 2.5 GHz rek, 4 GB RAM
Övrigt: Mjukvarusynt, kontrollprogram, Bitwig 8-track inspelningsprogram, iOS-app och transportväska ingår
Mått: Rise 25: 505 x 210 x 23 mm. Rise 49: 834 x 210 x 23 mm
Vikt: 2,8 / 5,5 kg
Pris: cirka 7 500 kr/12 000 kr