Byggsatsprogram har varit i den digitala ljudutvecklingens frontlinje sedan Miller Puckettes dagar. Det finns en hyggligt stor subkultur med ljudkonstnärer och musikanter som komponerar allt från beats till rent oljud med de program som utvecklare skapar pluggar och virtuella instrument med. Linköpingsbaserade Softube är mest kända för företagets naturtrogna digitala härmningar äkta rackeffekter och musikmaskiner. Nu tar Softube konceptet ett steg till och skapar en plugg som innehåller emulerade versioner av så kallade Eurorack-moduler. Om vi får peka ut en stark trend inom modernt musikskapande de senaste fem åren så är det att många övergett mjukvarusyntarna till förmån för lådor med modulenheter som plockas ihop efter tycke, smak och tjocklek på plånbok.

Softube Modular
Softubes Modular innebär att det mycket kostsamma modulärsyntspelandet blir tillgängligt för fler.
 

Softube vänder som sagt på steken och lanserar vad de kallar ”Eurorack för alla”. Softube Modular är en plugg som innehåller det mesta du behöver för att komma igång med det beroendeframkallande beteendet att koppla kablar mellan tongeneratorer, sekvensiatorer och effekter. I pluggen plockar du ihop din egen modulsynt utan att behöva skruva. Medföljer gör bland annat sex moduler från nyss nämnda Doepfer och 20 styrmoduler (mixrar, klockenheter, et cetera). Det finns över 200 förinställningar vilket innebär att du snabbt kan testa olika konfigurationer. Softube Modular är potentiellt sett mer användarvänligt än den äkta varan i och med att viktiga reglage samlas i Performance-paneler så att du kan göra övergripande ljudinställningar utan att behöva göra många justeringar på modulenheterna

Softube Modular
Det går att använda Softubes Modular på enkelt eller och mycket avancerat sätt.

Vidare kan du köpa till ett antal rackenheter som emulerar moduler från tillverkaren Intellijel: uFold II, Korgasmatron II och Rubicon. Fler Eurorack-produkter kommer att göras tillgängliga på Softube Modular-plattformen allt eftersom. Softube Modular finns i pluggformaten VST, VST3, Audio Units och AAX . Priset är inledningsvis cirka 625 kr. Mer info finns på Softubes sajt. Se en film om och med Softube Modular: