År 2004 kom Ultrasone Edition 7. Den nya modellen Tribute 7 är vad gäller den tekniska konstruktionen identisk, men med ett lite annat utseende. Med varje exemplar följer en utskrift av frekvenskurvan, samt jämförelse med originalet. Vår testprodukt ligger väldigt nära …

Design och konstruktion

Med äkta etiopiskt fårskinn, högpolerade aluminiumkåpor och Ultrasones patenterade S-Logic-teknologi - som helt akustiskt sprider ljudet över hela ytterörat i stället för att bara skicka det rakt in mot trumhinnan - är intrycket av dessa dynamiska och heltäckande lurar ytterst gediget och professionellt. De är magnetiskt avskärmade, lättdrivna och väger mindre än man skulle kunna tro. Två anslutningskablar av olika längd följer med, liksom en elegant förvaringsbox av körsbärsträ, en enklare transportask samt en mikrofiberduk för polering. Flott ska det vara.

Ultrasone
Det kostar att ligga på topp, men någon måste ju göra det, nämligen Ultrasone Tribute 7.

Lyssningsintryck

Ultrasone har hörlurar i alla möjliga (och en del omöjliga) prisklasser och Tribute 7 är faktiskt långt ifrån dyrast, men det vore dumt att förneka att våra förväntningar är enorma. Det här ska bli spännande.Vi börjar lugnt och stilla med en gudomlig inspelning från 1991 av renässanskörverket ”Officium Defunctorum” av Christobal de Morales, under ledning av Jordi Savall. Vackrare blir det faktiskt inte på den här sidan evigheten. Tribute 7 får oss att höra det här stycket som om det var första gången. Sångklangen, detaljerna, rumsplaceringen, efterklangen, ja, allt kommer till sin rätt som aldrig förr. Levande, är ordet. Vidare till något helt annat: ”The Roll”, hårdtechno från Orgy. Här vill vi ha en väldefinierad djupbas, glasklar stereobild och snärtiga men inte tröttsamma synt-blipp: Inga problem. I ren lyssnarglädje fortsätter vi med akustisk jazz, pompös arenarock och mycket annat, och intrycket av en proffslyssning som slår det mesta står sig, med välbalanserad frekvensgång, fasren stereospridning och snygg attack både i transienter och subbas.

I användning

Vi testar förstås också att spela in, mixa och mastra aktuella musikproduktioner med Tribute 7 som huvudsaklig lyssning, inte helt fel i dessa tider när så många konsumerar musik just i hörlurar. Ljudläckaget (både in och ut) är minimalt, de sitter bekvämt på huvudet hela dagen, tröttar inte ut öronen och efter viss tillvänjning kan vi göra mixar som funkar utmärkt ute i den krassa verkligheten. Full pott i studion!

Sammanfattning

Det är detaljerna som gör det, inom hörlurslyssning inte minst, och de sista skälvande procenten überkvalitet är de svåraste att få till. Så är det med alla produkter egentligen. Skillnaden mellan Ultrasone Tribute 7 och andra high-end-lurar är inte dramatisk, men den finns där. Tjugofemtusen är kanske i saftigaste laget, men det kostar att ligga på topp, och någon måste ju göra det.

Ljudet
Byggkvaliteten
Komforten

Priset


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta

Typ: Slutna, runtom-örat-sittande, dynamiska hörlurar
Element: 40 mm Mylar/Titan med S-Logic och ULE teknologi
Magnet: NdFeB
Frekvensomfång: 8 - 35,000 Hz
Impedans: 30Ω
SPL: 96 dB
Vikt: 396 g (utan kabel)
Kabellängd/typ: 3 m samt 1,2 m slät kabel
Kontakt: Guldpläterad mini-stereo-tele (3.5 mm) med 1/4" adapter (6.35 mm)
Övrigt: Förvaringslåda i trä, transportfodral, individuell frekvenskurva samt rengöringsduk ingår
Pris: Cirka 25 000 kr
Kontakt: Hifi-Agenten