Brittiska Spitfire har rätt många strängar på sina lyror. Och då pratar vi om finsmakarsamplade stråkar och kammarinstrument i den övre prisklassen och med en odiskutabelt bra kvalitet. Evo Grid-serien tillhör tillverkarens budgetprodukter, men är ändå förhållandevis högt prissatt. Nåväl, här dukas det upp 3 616 stycken olika samplingar med en matchvikt på strax under 37 GB. Evo Grid 3 kan endast användas på ett vettigt sätt i Native Instruments samplingsplugg Kontakt, version 5.

Evo Grid 3
Hjärtat och hjärnan i Evo Grid 3 är den avancerade arpeggiatorn.

Det bärande konceptet för Evo Grid är att stråkljuden, oklanderligt inspelade i den kända Air-studion i London, kan styras via en polyfonisk sequencer. Eller kanske ska vi kalla den en avancerad arpeggiator? Du kan dela upp din klaviatur så att exempelvis de lägre oktaverna inte påverkas av arpeggiatorn, medan mittenoktaverna får en drivande rytmik. Det finns även ännu mer avancerade varianter på uppdelningar av vilket tonomfång som påverkas av sekvenser och på vilka sätt. En finess vi fastnar fort för är slumpgeneratorn som kan påverka själva rytmiken, men även uttrycket i sig, genom att du helt randomt ändrar arpeggiatorns inställningar.

Rytmisk stråkmusik

I användning är det lätt att hamna i långa strömmar med något slags barockmusik i stil med Michael Nyman. Med hjälp av modulationskontrollen på din klaviatur kan du styra attack och klangfärg på stråkarna i realtid och spela in, och redigera, förändringarna i ditt inspelningsprogram. Det innebär att du utan större mankemang kan komponera dina rytmiska sonetter så att de låter flera smulor mer levande än med en ordinär samling samplade stråkljud. Du som är så lagd att du tycker om repetitiv musik som sakta ändrar sig a’ la Steve Reich, Terry Riley, och till och med Arvo Pärt, kan ha mycket nöje av att spendera tid med Evo Grid 3.

Sammanfattning

Som en vanlig volym med multisamplade stråkar är inte Evo Grid 3 uppseendeväckande bättre än konkurrenterna, exempelvis Native Instruments egna bibliotek till Kontakt 5. Men arpeggiatorns alla möjligheter lyfter hela anrättningen rent tekniskt ett par snäpp uppåt och bjuder även på mycket musikalisk inspiration, dock inom ett stilmässigt rätt begränsat område. Se en film med Evo Grid 3 här:


Intressant resultat
Utmärkt ljudkvalitet
Spännande slumpfunktion

Kräver mycket lagringsutrymme
Relativt högt pris
Endast för Kontakt 5


Betyg: Betyg 7 av 10” title=