Den här veckan tänkte jag ge ett par tips som nästan garanterat kommer få din mix att låta bättre. Mitt exempel utför jag på master-bussen, så det skulle kunna hävdas att detta är mastring, vilket jag även använder det för, men det kan också appliceras på enskilda spår eller gruppkanaler.

Det första tipset här är att göra alla låga frekvenser till mono. Detta var något jag tog till mig när jag började göra inspelningar för vinylskivor. Eftersom en vinylskiva har en fysisk begränsning i hur djupt och brett spåren kan gå, så kan för panorerade bastoner få spåren på vinylskivan att gå in i varandra, vilket uppenbarligen inte är bra. En bra sidoeffekt jag upplevde av detta var att jag fick ett mer samlat intryck av de lägre frekvenserna . Särskilt för gitarrer och annat där en vill ha mycket botten, och därför kanske inte högpassar lika högt som vanligt. Dessutom blir hela stereobilden något klarare och tydligare, utan att behöva använda någon plugin för stereobreddning. Hur mycket av de låga frekvenserna som ska göras till mono är något en får lyssna sig fram till, men jag skulle nog säga åtminstone allt under 100Hz och ofta något högre. Lyssna dig fram så inte den totala ljudbilden ändras för mycket. Det finns flera sätt att göra detta på, jag har i exemplet använt gratisversionen av TiltEQ från HOFA.

Tips nummer två handlar om att hitta den mest jobbiga frekvensen i mixen och dämpa den med en eq med ett riktigt snävt q-värde. Det är lätt att hitta vad som låter illa genom att sätta igång en eq med en smalt q-värde och sedan svepa fram och tillbaka för att höra vad som låter värst. Om detta görs på master-bussen rekommenderar jag att dämpa max två noga utvalda frekvenser för att inte förvränga ljudbilden för mycket. Om fler behövs så bör en nog börja kika på enskilda instrument för att hitta problemen lokalt.

Angående båda tipsen så gäller att vara försiktig och lyssna noga på vilka ändringar en gör. Tanken är inte att ändra ljudet, utan att få helheten i mixen mer öppen och mindre grötig. Se inslaget med de två tipsen här:

Om du har frågor, kontakta mig på mejl och glöm inte att följa min Youtube-kanal här!