Ljudteknikföretaget Audient grundades 1997 i Storbritannien av David Dearden och Gareth Davies. Dessförinnan var de med och drog igång mixertillverkaren DDA, men det är en annan historia. Audients produkter kan sägas ligga över medel när det gäller prisnivåer. Det är också, enligt våra tidigare tester, rätt rimligt med tanke på ljud- och byggkvaliteten.

Låtskrivare i fokus

Audient iD4 är ett två-kanals usb-ljudkort med en hyfsat tydlig inriktning på låtskrivare/producent i allmänhet och singer-songwriter i allmänhet. Kortet har nämligen ingen stereo-ingång och inga digitala optiska anslutningar, som sitt storesyskon Id 14. Här är det tänkt att du som har en mikrofon och ett instrument (bas, gitarr, et cetera) ska kunna spela in dina tagningar samtidigt in i ditt inspelningsprogram med ett minimum av strul. Självklart kan en producent som exempelvis gör allt i datorn, utom vokala spår, trivas i Id4:ans sällskap. Trots sin avskalade framtoning har Id4:an ett par ess i kavajärmen och det är lika bra att vi lägger dem på en gång. Förförstärkeriet är samma som i Audients samtliga större modeller. Det är med andra ord samma pre-amp (Klass AB) som sitter i lilla Id4 som återfinns i Audients flaggskeppsmixer ASP8024, som kostar flera hundra tusen kronor. Och det märks. Vi testade med några olika mickar (och ett par ljudkort med liknande specar) och skillnaden är mycket markant, särskilt på sång. En helt annan närvaro och tydlighet.

Listig lyssning

Audient
Att enkelt panorera monitorsignalen och mixa mellan in-ljud och retur från ditt inspelningsprogram är två av Id4:ans fördelar.

Ett annat starkt kort (sic!) är hur tillverkaren tänkte när det gäller lyssningen. En inte helt ovanlig källa till förtret för hobbyistproducenter med begränsad tillgång till utrustning. Enheten är försedd med två hörlursutgångar, vanlig tele och mini-tele. Det betyder att du kan lyssna själv samtidigt som en vokalist har sin egen lyssning utan extrautrustning. En smart finess är att du, utan att påverka signalen som går in i din dator via usb-porten, kan panorera monitorljudet, vilket kan vara en viss hjälp, dessutom funkar det fint om du spelar gitarr och sjunger rätt in i burken. Elektriska instrument tas in i Id4 via ett direct-in-jack som har JFET-förstärkning (-5 till 35 dB). Även det lyfter slutresultatet ett par snäpp i den händelse du inte har en ordentlig förförstärkare/mixer att tillgå. Slutligen, när vi så länge pratar ljudkvalitet, är AD/DA-konvertering, alltså ”översättning” från analoga ljudsignaler till digital information (och tvärtom), baserad på Burr Brown-teknik och utan att bli esoteriska när det gäller kretsar och teknik kan vi konstatera att det låter smått fantastiskt på samma gång som fördröjningen, latensen, är väldigt, väldigt liten: 1,5 till 1,6 millisekunder vid 44.1 Khz.

Speciellt reglage

Audient
Så enkelt som möjligt. Mikrofoningång och en stereo-ut för monitorer.

Detta har Auident dragit nytta av så till vida att du har ett dedikerat reglage för att mixa direktljudet från mikrofon/instrumentingång med ut-ljudet från ditt inspelningsprogram för att på sätt få en balanserad mix i lurar eller högtalare när du spelar in. Och så över till en specialare. En ytterligare sak som får Id4 att kännas som en proffspryl, trots sin blygsamma storlek, är volymratten. Rätt tyngdkänsla och motstånd. Men reglaget kan mer än så. Genom att trycka in ”ID”-knappen på burkens front så blir ratten en kontrollyta för funktioner i ditt inspelningsprogram. Det går att använda till allt från att spela in automatiseringar till att styra specifika funktioner i syntpluggar. Scrollcontrol, som tillverkaren kallar funktionen, är en bra skopa grädde på moset för dig som har en midi-kontroll med små vred och vill ha ökad precision. Detsamma gäller om spelar in utan midi-kontroll ansluten, men ändå vill göra automatiseringsåkningar.

Sammanfattning

Med sitt chassi av stål och hög kvalitet rakt igenom innanmätet är Audients minsta ljudkort en pytteliten proffsstudio att ta med sig i väskan eller ställa i den lilla produktionsstudion. Den uttalade ambitionen att vara en lösning för singer-songwriters och producenter med minimalt behov av kanaler och ingångar inbefrias, om det bara handlar om att ta ned sång/gitarr och så vidare. Och få det att låta asbra utan en massa extern utrustning. Det är ju lätt att säga, men vi påstår att de där extra hundralapparna som Id4 betingar är väl värt. Som Geoff Burch sa: ”If you buy quality, you only cry once”. Se en film med Audient Id4:


Proffsigt ljud
Smarta specialfunktioner
Bra byggkvalitet

Ingen stereoingång
Saknar Ingångsnivåmätare


Betyg:Betyg 9 av 10

Fakta

Typ: Usb-2-ljudkort
Tillverkare: Audient
Kontakt: Sennberg
Anslutningar: 2 x hörlursuttag (tele och mini-tele), 1 st xlr mic in (m 48 V) 1 direct in (tele, JFET-förstärkning), 2 x tele ut (balanserade), 1 x usb-2-anslutning.
A/D-D/A-omvandling: 24 bitar, Burr-Brown-teknik
Samplingsfrekvens: Max 96 kHz
Systemkrav: Mac OS X 10.7.5, pc: Windows 7/8
Mått: 133 x 120 x 40 mm
Vikt: 740 g
Pris: Cirka 1 395 kr
Testutrustning:
Røde NT-1000, Shure SM57b, SM58, mikrofoner
Beyer-Dynamic DT-990, hörlurar
Yamaha NS-9600 II, Yahama NS-10, monitorer