När det gäller minutiöst multisamplade trummor och loopar/midi-mönster av god kvalitet är vi benägna att vända oss till våra inhemska leverantörer Toontrack och XLN Audio. Varför gå över ån efter hängpukor, liksom. Även fast flera av de bästa trumpluggarna vi testat finns här på hemmaplan hindrar inte det att kan finnas andra lösningar som lockar. Drumcore från kaliforniska Sonoma Wireworks hade tidigare en tydlig särställning bland trumset i datorn.

Trummiseliten samlad och samplad

För det första var företaget tidigt ute med så kallat elastiskt ljud, eller tidssträckning som det vanligen kallas, vilket gjorde att de rytmkomp och fills som ingick i företagets trumplugg Drumcore gick alldeles utmärkt att använda i olika hastigheter, i bpm räknat, utan att ljudkvaliteten påverkades radikalt. För det andra hade Sonoma Wireworks samlat på sig en imponerande flock batteriststjärnor vars kits och spelstil var fångade i pluggen. Vi pratar om allt från, för det stora flertalet, dolda storheter inom jazzen till Sly Dunbar (Peter Tosh), Bill Bruford (King Crimson, Yes), Steve Gadd (Steely Dan), Terry Bozzio (Frank Zappa) och Matt Sorum (Guns & Roses). Och flera andra. Sedan kom 64-bitarstekniken och tog över som standard i inspelningsprogrammen och kvar stod Drumcore och stampade på version tre i 32-bitarsformat. Studio testade den versionen i augusti 2009. Drumcore halkade efter i utvecklingen och version fyra har ”varit på gång” fler gånger om.

Dumcore 4
Nytt gränssnitt och en efterlängtad uppgradering till 64-bitarsteknik. Drumcore 4 är här.

Nu är den nya versionen, Drumcore 4 här och förutom att pluggen nu är kompatibel med 64-bitarsprogram så finns det även andra nyheter. Exempelvis har Drumecore en ny mixersida där du kan lägga på effekter på enskilda trummor eller hela loopar. Nytt är också en sång-vy där du kan komponera ihop ordningen på rytmkomp och fills, istället som förut, i själva inspelningsprogrammet. Som synes så har det virtuella instrumentet dessutom ett helt nytt gränssnitt. Drumcore 4 finns i flera olika utföranden och prisklasser från 420 kr och uppåt. Olika uppgraderingsalternativ erbjuds till dig som redan har någon av de tidigare Drumcore-produkterna. Svensk kontakt är Fitzpatrick AB. Mer info här.