Efter att ha tagit in 230 miljoner kronor i en finansieringsrunda i maj har amerikanska Roli dragit på sig spenderarbrallorna och förvärvat det brittiska mjukvaruföretaget Fxpansion. Roli är mest kända för kontrollenheterna i Rise-serien, som vi testat tidigare i år. Fxpansion känner många till på grund av trumpluggen BFD (Big F*cking Drums), som enligt företaget själva har världens största samplingsbibliotek när det gäller akustiska trummor och slagverk. Vi har även ett gott öga till de virtuella syntarna Geist och Strobe samt effekten Bloom. De båda bolagen fusioneras så tillvida att alla anställda på Fxpansion, inklusive utvecklargurun Angus Hewlett, kommer att fortsätta att jobba med Fxpansions utbud. Det innebär att mjukvaruinstrumenten kommer att uppgraderas och supporteras även i framtiden.

– Tillsammans skapar vi ett ekosystem av uppkopplad teknik som kommer att förändra hur människor skapar och njuter av musik. Vi är glada att få fortsätta flytta fram gränserna för musikaliska uttryck och teknisk innovation med Fxpansion, som varit marknadsledande inom ljud- och mjukvaruutveckling de senaste 15 åren, säger Roland Lamb, grundare och vd för Roli i ett pressmeddelande.

På Studio ser vi fram emot att ta del av de nya musiktekniska lösningar som förhoppningsvis blir resultatet av att de två verksamheterna blir ett enda företag. Roli representeras i Sverige av Fitzpatrick AB.