När jag började med inspelningar i min hemstudio funderade jag aldrig över möjligheten att spela in allt live i ett enda rum. Jag trodde nog helt enkelt bara att spela in ett instrument i taget var så det “skulle” göras. Om det nu inte handlade om större studios med flera rum så alla kunde spela isolerat från varandra. Det dröjde ganska många år innan jag testade, och då var det en slaskinspelning med mitt eget band. Jag blev överraskad över hur bra det ändå lät, och vilket känsla det var! Tyvärr var det inte tillräckligt bra spelat för att användas, men jag började ändå fundera mer runt att spela in live.

När jag pratar om “live” i studiosammanhang menar jag på att lägga åtminstone alla grunder live. I vanliga fall hos mig blir det trummor, bas och kompgitarrer. Sen kan en lägga på sång, solon och extra pålägg efter. På senare har jag fått möjlighet att göra ett gäng inspelningar på det här sättet och jag gillar det verkligen. Tänkte dela med mig av lite erfarenheter och tips för de som funderar på att testa.

Läckageproblem

Det absolut störta problemet med att göra såhär är så klart läck mellan mikrofonerna. Detta gör det svårt att göra omtagningar på enskilda instrument, då misstagen troligtvis kommer höras igenom läckaget från övriga mikrofoner. Vilka är då fördelarna?
Den absolut största fördelen enligt mig är känslan. Bandet kan spela tillsammans och ha ögonkontakt, som de är vana vid när de repar, och de slipper lyssna på varandra genom distraherande hörlurar.Det kan också vara lättare att ta tekniska inspelningsbeslut som påverkar ljudet när en direkt kan lyssna hur det låter ihop med alla andra instrument.

Läckaget mellan mikrofonerna kan också vara din vän, om du ser till att läckaget också låter bra. Låter läckaget från gitarrerna bra i överhänget på trummorna, och överhänget låter som du vill så du slipper göra större eq-ändingar så kommer det inte ställa till några problem i mixen. Det kommer snarare hjälpa mixen att hänga ihop, liksom ge det en skön känsla av rum och sammanhang. Viktigt som sagt är att se till en spelar in som en vill ha det. Fixa-det-i-mixen-tänket får en helt enkelt glömma.

För att få så lite läckage som möjligt brukar jag placera alla stärkare i ena änden av rummet riktade mot trummisen, så att mikrofonerna på stärkarna riktas bort från trummorna. Överhängsmikrofonerna brukar jag ha lite framför trumsetet så de kan riktas lite bort från stärkarna.

Testa dig fram för bästa resultat. Se hela videon här!

Om du har frågor, kontakta mig på mejl och glöm inte att följa min Youtube-kanal här!
info@hoborec.com
www.youtube.com/c/hoborec