Det blev i häradet av 30 olika nya prylar som offentliggjordes under den 24 timmar långa festival som Roland anordnade i stortstäder runt jorden. Vi återkommer definitivt till flera av de intressantaste prylarna, som de senaste trumseten i Td-serien, synten System R-8 och dj-mixern Dj-808 (ett samarbete med Serato). Men de objekt som fick oss att vässa öronen och ögonen allra mest är fortsättningen på Rolands Boutique-satsning: mindre varianter av forna tiders klassiska analoga elektroniska instrument. Efter månader av rykten och läckta bilder så kunde vi till slut få korten på bordet. Tr-09 Rhythm Composer är en Tr-909 återskapad, men i mindre format och med flera moderna funktioner som inte fanns i det 32 år gamla originalet.

Roland Tr-09
En 32 år gammal trummaskin får nytt liv och nya finesser.

Det behöver kanske inte nämnas, med Tr-909 har ett sound som otroligt starkt har präglat hur modern musik produceras, framförallt house och techno. Den nya varianten bygger på en syntesmodell kallad ACB (Analogue Circuit Behaviour) som härmar hur orginalelektroniken fungerar och låter. Listan över nymodigheter på Tr-09 är diger, men i urval så har enheten midi, cv-gate-in, ljud över usb-anslutning (till dator), 24-bitars ljud (96 khz) och inbyggd kompressor. Sättet att använda Tr-09 för att programmera beats är dock i stort sett som förut, men 16-eller 32-stegssekvenser som i sin tur kan kedjas ihop till låtar.

Roland Tb-03
Tb-03 är en modern utveckling av den legendariska acid-synten.

Om 909:an är en klassiker så har den analoga basmaskinssynten Tb-303 närmast legendstatus. 303:an tillverkades bara i knapp 20 000 exemplar under ett par år under 1980-talets början. Den lilla silverlådan av plast har i princip i ensamt majestät skapat hela musikstilar inom dansmusiken, som acidhousen på 1980-talet, och framåt. Idag betingar Tb-303:or rena fantasisummorna i gott begagnat skick. Det är med andra ord bra tajming av Roland att göra en sådan hett eftertraktad maskin tillgänglig för fler musikanter. Bland nyheterna finner vi, förutom nyss nämnda förbättringar hos Tr-09, ett förenklat läge för så kallad step-programmering och ett hölje av metall istället för plast. Dessutom har nya Tb-03 inbyggt delay, reverb och dist.

Toland Vp-03
Med en vocoder blir tal och sång till syntljud.

Slutligen presenterades en mini-klon av Rolands Vocoder-synt Vp-330 från 1979. Boutique-modellen Vp-03 har, precis som sina syskon i produktserien, många moderniteter på plats och kan dockas med en klaviatur om så önskas. Helt nya finesser är bland annat steg-sequencer och ackordminne.

Cirkapriset för Tb-03 och Vp-03 är 3 895 kr och 4 395 för Tr-09. Mer info hos Roland i Sverige. Se en film med alla tre produkterna in action: