Musikverkets samlingar och arkiv finns unikt material som många inte känner till. Där kan du hitta allt ifrån instrument och teaterkostymer till ljudinspelningar från fältstudier runt om i Sverige. Ljudinspelningarna är gjorda under ett helt sekel och finns hos Svenskt visarkiv, som är en del av Musikverket.

Under hösten 2016 bjuder Musikverkets och EMS in gymnasieelever till att skapa nytt av gammalt och återbruka ljud. Det görs i formen av en remix-tävling där gamla ljud från arkiven får nytt liv. Arrangörerna har satt ihop ett paket med särskilt utvalda ljud från Svenskt visarkivs fältinspelningar som de tävlande kan göra precis vad de vill med. Vinnaren får en halvdags studiotid i Elektronmusikstudion, EMS, i Stockholm. EMS är ett nationellt centrum för elektronmusik och har utgjort navet för elektronmusik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964. Sedan 2011 är EMS en del av Musikverket.

EMS
En av EMS studior som den såg ut anno 1968.

Du tävlar om är en unik chans att komma in och arbeta i den legendariska elektronmusikstudion. Där får du handledning och hjälp att använda studion och kan utveckla din musik med utrustning i världsklass. Det gäller dock att rappa på lite. Senast på måndag, den 17 oktober 2016, ska din remix vara inskickad för bedömning av en jury som bland andra består av artisterna Lousie Hoffsten och Erik Lundin. Läs mer om remix-tävlingen på Musikverkets webbplats och regler och villkor för att vara med hittar du här.