När Mikael Carlsson och Hans Nordelius grundande Clavia i en källare i Stockholm för 33 år sedan låg verksamhetens fokus på elektroniska slagverk. Genom åren har dock Nord, som är företagets varumärke utåt, blivit smått världsberömda för sina syntar och keyboards. När den första Nord Drum släpptes för fyra år sedan var det flera som kom med glada tillrop, och vi på Studio testade och gillade, även om monoljudet var en black om foten. År 2013 släpptes Nord Drum 2 med stereoljud, fler filter, fm-syntes och en massa annat. Även då testade vi och fann förbättringarna goda.

Nord Drum 3P
När två blir en. Nya Nord Drum har inbyggda slagplattor.

I den förra versionen av Nord Drum kunde du köpa slagplattor som tillval. Nord Drum 3P (vi killgissar att P:et står för Pads) är dessa fast monterade vid ljudmodulen. Detta med pads och ljuddel som en enhet är inget uppseendeväckande i sig, utan följer en produkttradition bakåt i tiden, exempelvis till Rolands Octapad. Nåväl, du som redan har slagplattor så det räcker och blir över är hänvisad till den senaste uppdaterade versionen av Nord Drum 2. Lite överraskande kanske, men vi återkommer till hur det funkar alldeles strax.

Goda nyheter

Nord Drum 3P har flera nyheter som är vi ger oss i kast med på en gång. Gränssnittet har fått sig en uppsträckare och det går numera fortare att både snabbvälja ur ljudbankerna eller redigera fram egna inställningar. Enheten lagrar åtta bankar om 50 ljudinställningar vardera och det räcker ju ett tag. Om du vill spara ljudbankar till dator, eller skicka dem till 3P:n, finns ett kostnadsfritt program för det ändamålet att ladda ned från tillverkarens sajt. Programmet är för Windows och OS X och överföringen sker via midi, inte ethernet som tidigare.

När vi ändå pratar om mjukvara ska vi inte glömma att nämna Nord Beat, som är en gratisapp för iOS. Appen är ett samarbete mellan Clavia/Nord och Jonatan Liljedal, även känd som Kymatica. Nord Beat är en klassisk 16-stegs sekvensiator om sex spår med åtta mönster att laborera med. Appen ger alltså inget eget ljud ifrån sig utan är tänkt att styra extern midi-försedd hårdvara, men givetvis skapad med hänsyn till Nord Drum-serien. Missa inte den om du har en iPad. Appen gör en Nord Drum till en jävel till trummaskin.

Nord Drum 3P
Appen Nord Beat är ett trevligt tillbehör för dig som har en iOS-apparat.

Tillbaka till nya Nord Drum som alltså fått slagplattor. Dessa har en superkvick respons och vad ännu bättre är: syntesmodellerna och filtren reagerar på anslagskänslighet (velocity) på olika sätt. Det innebär att inte bara volym påverkas av hur hårt du slår, utan olika frekvensområden kan höras beroende slagstyrkan. Här ligger en del av Nord Drum 3P styrka: för att vara helt och hållet inriktad på syntetiska ljud, så är produkten mycket musikalisk att använda. Vi får feeling, helt enkelt, och glömmer testandet några timmar för att bara göra musik istället.

Suveräna ljud

De medföljande ljuden spänner över kliniskt torra syntrummor a’ la Kraftwerk till bränt-kisel-osande, dist- och fräslåtande ljud som om ljudmakarna (däribland Andreas Tilliander och Marque Gilmore) vore inspirerade av ghettobeats från planetens hårdaste förstäder. Den snyggaste nyheten, ljudmässigt, är de nya reverb och delay-programmen som dessutom går att ställa in individuellt på de sex samtidiga kanalerna. Det är läckert att kunna lägga upp två snarlika ljud på varsin pad och det ena skickas ut i en evighetslång efterklang. I studion saknar vi separata utgångar, men den utmärkta mixerdelen (panorering!) och effekterna kompenserar den bristen i mångt och mycket.

Som alltid med slagverksprodukter gör du bäst i att placera enheten på något slags ljuddämpande material om du vill placera den på ett bord. I annat fall riskerar ljudet från dina slag läcka in i hörlurarna (om du inte drar på volymen som en tokfrans). Inga nyheter där och det gäller samtliga produkter med liknande utförande. Fäste för stativ medföljer 3P:n, vilket är ett stort plus. Enheten mäter 29,9 x 4,85 x 28,1 cm och väger bara 1,85 kg så det är inga problem att ta den med dit du ska.

Sammanfattning och betyg

Om du vill ha genuint ljudande elektroniska trum-, effekt- och percussionsound med inbyggda slagplattor så har vi svårt att på rak arm komma med ett fullgott, jämförbart, alternativ utan att ge oss ut på den så kallade boutique-marknaden med hemmabyggen och liknande. Nord Drum 3P andas kvalitet rakt igenom och är en inspirerande enhet för både producenter och batterister. Se en video med Nord Drum 3P:

  • Mycket bra ljud
  • Flera förbättringar sedan version 2

  • Inget ljud eller midi via usb
  • Inga separata utgångar

Betyg:Betyg 9 av 10

Fakta

Vad: Ljudmodul med slagplattor
Tillverkare/kontakt: Nord
Systemkrav: Inga
Pris: Cirka 5 990 kr