Shure SM58 behöver knappast någon närmare presentation. Micken är industristandard till den milda grad att många vokalister och ljudtekniker föredrar produkten framför betydligt mer kostsamma alternativt på grund av att de med åren blivit ett med den dynamiska kardiodens egenskaper.

Tillverkningen av SM58:an startade 1966, vilket innebär att det är 50-års jubileum i år. Detta firar den amerikanska tillverkaren med att för första gången någonsin byta färg på handtaget och lansera en specialutgåva. Firandet pågår också på en specialsajt, där du kan läsa den ständigt aktuella mikrofonens historia, hur den fungerar under skalet, samt kolla på kända sångares slitna exemplar. Det finns även en blogg med tonvis med trivia om den lille tuffingen.

Shure SM58
Specialutgåvan skeppas i en kopia av originalkartongen för extra 1960-talsskänsla.

SM68:an är legendariskt tålig och kan utsättas för tortyrliknande behandling och ändå fortsätta att fungera. Detta beror i huvudsak på att Shure använt material och testmetoder som företaget hämtat från den amerikanska militärindustrin. Vi på Studio gjorde några sedan vad vi kunde för kolla vad en SM68 tål. En gång filmade vi flera väldigt jobbiga saker vi utsatte den stackars micken för. En annan gång grävde vi ned ett exemplar under jord i ett år, grävde upp den – och den funkade! Studio grattar 50-åringen och tillönskar SM58 att leva uti hundrade år. Jubileumsutgåvan ”Shure SM58 50th Anniversary Edition” kostar cirka 1 200 kr och kontakt i Sverige är Luthman.