Brittiska ROLI är en intressant tillverkare att hålla ögonen på, framförallt för att företaget utvecklar helt nya lösningar och ligger i den berömda framkanten när det gäller musikskaparteknik. Det annorlunda keyboardet Seaboard Rise har vi lagt vantarna på och testat tidigare.

När ROLI i somras köpte mjukvaruföretaget Fxpansion med många bra pluggar i portföljen så blev bolagets framtida produktion inte mindre intressant för det, snarare tvärtom. Nu kan vi se vartåt ROLI är på väg då de lanserat tre produkter som samfälligt kallas Blocks. Den första försäljningstiden gick Blocks bara att köpa genom Apple, men sedan en tid är de tillgängliga i Sverige. ROLI:s senaste giv är ej att förväxla med Native Instruments mjukvara med samma namn eller Googles utvecklingsmiljö, Bloks.

ROLI Blocks
Navet i Blocks är Lightpad, en platta med en matris av 256 tryckkänsliga touch-tangenter som även har lika många led-lampor vilka växlar färg efter funktion. Här är modulen loopblocket fäst vid styrplattan.

För att kunna använda Blocks behöver du en iPhone eller iPad och ROLI:s gratisapp Noise, som innehåller instrument– och rytmljud. Blocks ansluter till trådlöst med din Apple-apparat via bluetooth och skickar då midi fram och tillbaka mellan enheterna. Vi gissar att Blocks fungerar även med andra appar som talar midi, men vi har inte testat det än.

Lightpad:en är för att spela, förändra reglage och skapa spår och loopar i appen, medan modulerna Loop och Live ger funktioner som ackord, arpeggio, skalor, beats-makande och så vidare. Blocks är tänkt att användas både i studio och, i synnerhet, när du är ute på byn och känner inspirationen komma.

ROLI Blocks
En enhet i Blocks-serien fäst vid Lightpad:en med ett enkelt klick.

ROLI Blocks finns till försäljning nu. Svensk kontakt är Fitzpatrick. Se en video med ROLI Blocks här: