Konceptet med ett virtuellt trumset är inte unikt som sådant, det finns appar och ljudsensorer som exempelvis förvandlar en bordsyta till ett slags trumkit, men även trådlösa stockar som Aerodrums. Lösningar som Aerodrums använder sig av kamerateknik för att registrera trummisens rörelser. Det nya svenska projektet Freedrum fungerar på ett nytt sätt, med hjälp av en lättviktsenhet som spänns fast på valfri trumstock. Du kan tänka att du har ett trumset framför dig och sedan trummar i fria luften.

– Freedrum fungerar genom att ett gyroskop och en accelerometer tolkar när, var och hur hårt du slår i luften. Den översätter sedan detta till en bluetooth midi-signal som skickas till din telefon, iPad eller dator, som kan spela upp det genom vilket program som helst som stöder bluetooth midi, förklarar Jonas Knutsson på designbyrån Block Zero som tillsammans med musikern August Bering har utvecklat produkten.

Freedrum
Kontoret på fickan, brukar det heta. Snart kan du ha ditt trumset med dig vart du än går.

Freedrum översätter vinkeln och kraften i ditt slag till ett trumljud som Apple-prylen spelar upp, helt utan fördröjning, enligt konstruktörerna. Du kopplar högtalare eller hörlurar till telefonen/paddan, eller spela genom de interna högtalarna. Helt enkelt det mest portabla trumsetet vi sett hittills.

Freedrum
Du kan fästa Freedrum-enheter på fötterna och spela på baskagge och hi-hat.

Freedrum är en produkt under utveckling och på känt manér söker upphovspersonerna folkfinansiering (crowdfunding) via sajten Kickstarter. Planerad lanseringstid är hösten 2017 och introduktionspriset är 615 kr. Det går även bra att stödja projektet med mindre belopp. Mer om Freedrum och folkfinansieringskampanjen hittar du här. Kolla in en video med Freedrum in action: