Som alltid när berlinarna dukar upp en ny entalsuppdatering av sin samlingsvolym med produkter så vankas det både säkra kort, veteraner och oprövade nykomlingar. Det gjorde det förra gången vi testade Komplete, även gången dessförinnan, och så vidare. Det börjar helt enkelt bli en slags tradition att göra plats för den senaste versionen på hårddiskarna och vika av rejält med tid i kalendern.

Komplete 11
En massa pluggar blire’. Med totalt 87 produkter är Komplete marknadens mest fullspäckade paket för digital musikproduktion.

En kort intro till Komplete-serien är på sin plats. Den elfte generationens Komplete innehåller 13 000 ljud och 45 olika ljudpluggar och program i sitt basutförande. Vi har testat mega-varianten, som även kan levereras på en usb-hårddisk. Paketet bär det fullständiga namnet Komplete 11 Ultimate, som i stort sett redovisar allt Native Instruments släppt de senaste åren, plus ett par nyheter.

Ultimate innehåller 87 olika produkter och över 18 000 ljudinställningar. Det är inte tekniskt möjligt att redovisa för innehållet i paketet i sin helhet, då att hade vi behövt sätta upp en specialsajt, men låt oss dock kolla in vad som är nytt för i år och hur det fungerar.

Den första nymodigheten som möter oss är att det smått rådissade installations- och uppdateringsprogrammet Service Center är ersatt med en ny applikation kallad Native Access. Snyggare, snabbare och utan att behöva uppdatera sig självt stup i kvarten är detta en liten men naggande god förbättring.

Komplete 11
Native Access är namnet på det nya program med vars hjälp du hanterar såväl nya som äldre versioner av Komplete. Det gäller även program och pluggar som finns eller funnits utanför paketet.

Med förra uppgraderingen kom Reaktor-instrumenten Kontour, Rounds och Polyplex. Två toppmoderna syntar och en elektronisk rytmplugg producerade av utvecklare som Twisted Tools och med ljud från genier som brittiska duon Plaid. Under tiden som passerat sedan dess har byggsatsprogrammet Reaktor uppgraderats till version sex, hela tio år sedan femman släpptes.

Komplete 11
Reaktor 6 har fått en enklare modulär uppbyggnad för att du lättare ska kunna mecka ihop dina egna syntar och rytmboxar.

I Komplete 11 är Reaktor 6 givetvis inkluderad och innehåller Blocks, ett slags modularsynth i datorn som har som enda egentliga konkurrent Modular från svenska Softube. Reaktor är det program som NI skapar andra program i, vilket kan låta förvirrande. Du kan också skapa egna instrument och effekter i Reaktor och det finns tusentals användartillverkade exempel att ladda ned från nätet. Nykomlingen i Komplete 11 är Form, en samplingsmanglare som uppdaterar NI:s utbud när det gäller hypermoderna syntetiska instrumentljud.

Komplete 11
Form är nyheten på syntsidan i senaste versionen av Komplete. Pluggen är som bäst när den bearbetar röster och riff.

I Form, som alltså är slöjdat i Reaktor, handlar det om att manipulera ljudfiler till instrument- eller effektljud. Till din hjälp har tidssträckning, portionsvis uppspelning, varierade star- och stopptider samt en drös med modulationsmöjligheter och standardeffekter. Kontrollerna är ovanligt pedagogiska och slutresultatet passar bäst in i urban dansmusik. När det gäller mer traditionella syntljud finns det bättre alternativ än Form i paketet, som Absynth och Massive, men dra-och-släpp en röstfras eller en rytmisk frekvens och pluggen låter 2016 så att det räcker och blir över.

De största utropstecknen i övrigt är att samplaren Kontakt uppgraderats och samlingsvolymen utökat med monsterpianot Una Corda (20 GB!) och att fler instrument med automatisk rytmik, som de nya Session Guitarist, har adderat fler möjligheter för dig som producerar musik men inte kan spela gitarr eller bas. Det är smidigt att bläddra igenom de otroligt omfattande ljudmöjligheterna med hjälp av pluggen Komplete Kontrol som samlar allt i ett enda gränssnitt. Detta nämnt för nytillkomna läsare i och med att den lösningen lanserades 2014.

Komplete 11
Smäktande cineastiska stråkar de luxe, det är Emotive Strings, det.

Sammanfattning och betyg

Utöver Reaktor 6 och Form har det egentligen inte hänt så väldigt mycket i Komplete sedan sist, nödgas vi att konstatera. Visst är tillökningen på samplingssidan, som de nya orkestrala ljuden, och då med maffiga Emotive Strings i spetsen, eller de etnografiska ljudsamlingarna (India!) som är bättre än bra. Men vi hade nog ändå hoppats på ett större kliv framåt överlag. Detta hindrar ett totalt toppbetyg i hänseende till uppgradering från förra versionen, medan för dig som har en ännu äldre version av Komplete eller startar från scratch: det här är marknadens förnämsta samling med mjukvaruinstrument, effekter och ljud. Native Instruments sitter än så länge rätt säkra på tronen.

plus

Komplett (sic!) mjukvarupaket för musikproduktion
Bra uppdatering av Reaktor
Prisvärt

minus

Behöver mycket lagringsutrymme
Kräver en snabb dator
Kunde innehållit fler nyheter

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Se en film om nya synten Form:

Kolla in en video om Komplete 11:

Fakta

Vad: Programpaket med virtuella instrument och effekter
Tillverkare: Native Instruments
Kontakt: Benum 
Format: Windows: Vst, Rtas och fristående. Mac: Vst, Au, Rtas och fristående
Systemkrav: Minst 363 GB ledigt lagringsmedia. Pc: Intel Core Duo eller AMD Athlon 64 X2. 4 Gb RAM, Windows 7. Mac: Intel Core 2 Duo, 4 Gb RAM. Mac OS X 10.10 eller högre.
Pris: Cirka 11 849 kronor inkl. moms. Vanliga Komplete kostar 5 919 kr. Priset för ”Light”-versionen, Komplete Select, är 1 967 kr. Flera uppgraderingsalternativ finns.