För att förstå vad den tyska tillverkarens nya kreation egentligen syftar till, så behöver en hel del nämnas om Native Instruments ekosystem. Eller produktportfölj, som folk sa förr. Maschine är både ett program i din dator och en hårdvara att kontrollera mjukvaran, som finns både som fristående program och som plugg. Och dessutom finns det en lightversion för Apples mobila operativsystem iOS.

Maschine Jam
Så här ser Maschine ut i ditt inspelningsprogram eller som fristående applikation.

Ett eget koncept

I Maschine, programmet alltså, kan du arrangera och producera musik ungefär på samma sätt som med Cubase, Logic, Ableton och alla de andra. Det som skiljer Maschine-konceptet från de nyss nämnda produkterna är att Maschine kan användas inuti ditt inspelningsprogram samt att det finns en trio med hårdvarukontroller (Mikro/Standard/Studio) som gör användandet av programmet Maschine väldigt smidigt. Givetvis kan du använda hårdvaran till att styra andra produkter som pratar midi, men det hör inte riktigt hit.

Virrigt? Njae, i praktiken har tillverkaren ansträngt sig hyggligt hård för att du fort ska kunna få fram rätt ljud, börja producera, vrida till ljuden och sedan ha en färdig produktion. Native Kontrol System (NKS) är pluggformat som förutom att samla alla NI:s produkter i ett gränssnitt även öppnats för andra tillverkare. Med NKS-pluggar ur Komplete-serien, Maschine (hård och mjuk) och en dator så har du en komplett datordriven musikstudio, är tanken.

Maschine Jam
Nya Jam tål att ses på samtidigt som den har många intressanta funktioner.

Native Instruments har fått tillökning i Maschine-familjen i form av Jam. Till det yttre har du ett 8 x 8 matris med bakbelysta färgknappar och åtta reglar plus ett drygt tjog med flerfunktionsknappar, en navigations knappsats samt ett vred. De åttareglarna känner vi igen från NI:s Komplete Kontrol-serie där dessa touch-strippar ersatt traditionella modulations- och tontöjningshjul. Touch-reglarna tar ett tag att vänja sig vid, men har även klara fördelar vid exempelvis effekt-åkningar då det går att ställa in dem så att så fort du lyfter fingret från regeln så återvänder den till sin ursprungliga position.

Vi passar här på att plussa för funktionen Lock, ett slags ”sandbox”-finess som tillåter dig att lagra Jams alla inställningar som en ögonblicksbild (snapshot) och sedan strula runt hur mycket du vill med kontrollerna. När du sedan vill återgå till där du var, så trycker du bara på Lock-knappen.

Maschine Jam
Ihop med andra NI-produkter kommer Maschine Jam till sin riktiga rätt.

Snyggt och lättjobbat

Matrisen med färgknappar är som det mesta annat som NI släppt de senaste åren skitsnygg. I användning kan knapparna användas som helt vanlig steg-programmering, men även för att hoppa mellan spår, tagningar sekvenser och så vidare. Både reglarna och knapparna går också att spela med både mono- och polyfoniskt samt användas för att applicera effekter på redan satta tagningar.

Efter någon veckas användande i Studion så finner vi att vi fort vant oss vid hur snabbt och enkelt det är att jamma (sic!) loss med kontrollenheten och de medföljande programvarorna. Förutom Maschine 2-programmet och pluggen får du på köpet licens till Maschines fabriksljudbibbla och Komplete Selekt (som innehåller 2 500 ljud, pluggar och 25 GB data). Maschine Jam är dessutom bakåtkompatibel med pluggar och program tillbaka till Komplete 9-serien. Nuvarande version är 11, som vi testat här. Det medföljer även en Ableton Live-mall så du som har det programmet bara kan tuta och köra.

Sammanfattning och betyg

Det är inte är något snack om saken: Maschine Jam är en kreativ, snabbjobbad och tekniskt fullgången produkt i datormusikstudion. Men så är det också en av produktens få svagheter. Maschine Jam blir bättre ju fler av NI:s övriga produkter du redan har eller skaffar dig. Ihop med klaviatur ur Komplete Kontrol-serien och någon av de andra Maschine-hårdvarorna är det rena julafton i teststudion redan i november. På egen hand är dock Maschine Jam en utmärkt produktionslösning för modern populärmusik. Kolla in en video om Maschine Jam:

plus

Lättanvänd och snygg
Utmärkta finesser
Hög kvalitet

minus

Specialiserad för NI-användare
Tar ett tag att vänja sig vid touchkontrollerna


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Vad: Kontrollenhet med medföljande program och plugg
Tillverkare: Native Instruments
Kontakt: Benum Nordic
Format: Windows: Vst, Rtas och fristående. Mac: Vst, Au, Rtas och fristående
Systemkrav: Minst 363 GB ledigt lagringsmedia. Pc: Intel Core Duo eller AMD Athlon 64 X2. 4 Gb RAM, Windows 7. Mac: Intel Core 2 Duo, 4 Gb RAM. Mac OS X 10.10 eller högre.
Pris: 3 795 kr.