Vem har inte sett cineastiska praktverk som ”Abba – The Movie” eller ”Ebba – The Movie”? I nästa vecka, den nionde december, är det dags för en legendarisk analog trummaskin att få huvudrollen på den vita duken då ”808 – The Movie” får världspremiär. Filmen handlar, självfallet, om Rolands trumbox Tr-808 som tillverkades mellan 1980-83. Endast cirka 12 000 exemplar producerades, vilket innebär att andrahandspriset på en 808:a idag är skyhögt.

808 – The Movie
Filmaffischen ser fin ut, sedan återstår det att se om själva rullen är lika bra.

I dokumentären speglas och diskuteras 808:ans distinkta trumljud och karaktäristiska sound, både från ett produktionsperspektiv och vad trummaskinen betytt för olika musikstilar. Inte minst medverkar en lång rad artister och producenter som talar ut om sina relationer till produkten. Listan kan göras lång, men bekantingar som Afrika Bambataa, Phil Collins, Todd Terry, Beastie Boys, Jimmy Jam, Damon Albarn och Chris Frantz är med i rullen. Filmen har ett officiellt soundtrack, konstigt vore annars, som du kan köpa här.

808 – The Movie
Pharell Williams är sannolikt happy för att få berätta vad Roland Tr-808 betyder för honom och hans musik.

”808 – The Movie” regisserad av dokumentärfilmaren Alexander Dunn och har först premiär på Apple Music. Mer info finns på filmens webbplats. Se filmtrailern till 808 – The Movie: