Liv och rörelse

RC-20, inte att förväxla med loop-pedalen från Boss, är en nyskapande plugin vars huvudsyfte är att sätta sprutt på kreativiteten. Detta genom sex lättrattade moduler i ett smidigt paket som gör allt för att skapa liv och rörelse i de mest stillastående projekt. Spännande texturer blandat med analog värme är pluggens främsta säljargument och jag vågar påstå att ljudet från förr aldrig känts mer modernt och närvarande. Att pluggen dessutom är fantastiskt rolig att jobba med gör inte saken sämre.

Vinyl, kassettband och VHS

RC-20 är överraskande tillmötesgående och gränssnittet känns direkt självklart. De sex modulerna Noise, Wooble, Distort, Digital, Space och Magnetic tar sig an allt från brus och ojämnheter till distortion och rymd och fungerar var och en för sig, eller ännu bättre tillsammans. Varje modul kan dessutom finjusteras om så önskas. Du kan med lätthet skruva fram ljudet från gamla vinyler, slitna kassetter och VHS-band, men även mer ordinära effekter som chorus och reverb.

rc-20
Det snygga gränssnittet är både överskådligt och väl genomtänkt.

Fullt med förinställningar

RC-20 är fullmatad med användbara presets som dukar upp till ett kreativt julbord där endast fantasin sätter gränserna. Pluggen gör sig utmärkt på trummor, bas, gitarr, synthar och sång, men även hela mixar om andan faller på. Personligen uppskattar jag däremot RC-20 mest som en kreativ effekt som inte är rädd för att höras. Ibland blir det dock lite för mycket av det goda, men då är det bara att backa på Magnitue, som styr hur mycket av den globala effekten som ska höras. Fantastiskt användbart. Som grädde på moset är RC-20 dessutom hyfsat processorsnål och du kan med gott samvete använda pluggen på flertalet kanaler utan att datorn går på knäna.

Årets överraskning

Avslutningsvis vill jag lyfta fram att styrkan hos RC-20 sitter i mångsidigheten och att det är delarna som utgör helheten. Subtilt eller spritt språngande galet spelar ingen roll. XLN Audios nya retroflört är tveklöst 2016 största överraskning, tillsammans med en ännu inte nämnd plugin som kommer bli recenserad innan jul. Priset landar på 730 svenska riksdaler vilket i min mening är tramsigt billigt. Läs mer på www.xlnaudio.com

plus

- Flexibel och rolig att använda
- Otroligt välljudande
- Lättrattad och bra GUI
- Processorsnål
- Prisvärd

minus

- Inga

Betyg 10 av 10

Fakta

Vad: Plugin
Tillverkare: XLN Audio
Format: Windows och Mac: VST, AU och AAX
Systemkrav: Windows 7, 8, 10 (32/64 bit), OS X/macOS 10.7 (32/64 bit)
Pris: 730 kr