Syftet med experimentet, kallat Musikmetoden, är att vidga begreppet friskvård och förbättra hälsan hos de anställda. Friskvård är mer än träning och alla ska må bra på jobbet, resonerar initiativtagarna. Därför bestämde sig företaget We Consultings vd Mats Rönnlund för att utöka friskvården till att även omfatta musik. När bandet grundades kunde ingen av medlemmarna spela ett instrument. Men efter fyra månader av övande kontaktade de Andreas Kleerup som kom för att se bandet uppträda lajv.

– Vi framförde hans låt för honom, vilket var nervöst. Men han var väldigt positiv och stöttande och gillade att vi använder hans musik som medel att må bättre på jobbet, säger Sara Kebert, som spelar keyboard i bandet.

Musikmetoden
Andreas Kleerup diggar loss till de rockande konsulternas version av hans låt.

Projektet gav ett lyckat resultat och de anställda upplevde mer energi och bättre sammanhållning.

– Det har verkligen bidragit till de anställdas välmående och minskat stressen. Jag kan definitivt rekommendera fler arbetsgivare att erbjuda musik som friskvård, säger Mats Rönnlund, vd på We Consulting.

Det finns en hel del forskning kring musikens positiva effekter som stöder resultatet från Musikmetoden. Töres Theorell, stressforskare, förklarar att effekterna sker på flera plan; psykologiska, biologiska och sociala. Att utöva musik innebär att hormonet oxytocin ökar i kroppen, vilket i sin tur ökar välbefinnandet och försvarar kroppen mot stress.

– Att ägna sig åt musik i olika former ger tydliga kreativitetseffekter och ökar den emotionella förmågan och i längden minskar det risken för utbrändhet, säger Töres Theorell.

Musikmetoden är i dag ett projekt som drivs för att lyfta hur musik på arbetstid kan skapa en bättre arbetsmiljö och friskare personal. Kampanjen är ett samarbete mellan tillverkaren Yamaha och butikskedjan 4Sound. Mer om Musikmetoden finns på projektets webbplats.