Vektorsyntesen var ett av det sena 1980-talets, och det tidiga 1990-talets, hetaste keyboardsound. Prince, salig i åminne, gillade det förändliga, böljande syntetiska ljudet och använde det på många spår, exempelvis på Sign O’ The Times-plattan. Korgs Wavestation tillverkades 1990-94 och dess karaktäristiska ljud återfinns bland annat i slagverksljuden på Björks ”Human Behaviour” (1993).

Nåväl, nog med popmusikarkeologi. Korg fortsätter att återuppväcka avlidna produkter från dödsskuggans dal. Och inte oss emot, med få undantag har tillverkarens nekroromantik varit mycket lyckad. Den nya appen iWavestation är ett, kan vi säga redan här, mycket ambitiöst försök att återskapa vektorsyntessynten från förr. Plus några moderna specialare, men de sparar vi till sist.

iWavestation
iWavestation är fylld med 1 500 förinställda ljud. Rena julafton för vektorsyntesens vänner.

Kedjor av vågformer

Tillbaka till vektorsyntesen. Enkelt uttryckt innebär ljudalstringen att vågformer, enkla såväl som komplicerade, sätt samman i kedjor som sedan korstonas för mjuka övergångar (pads, stråkar) eller som rytmiskt innehåll (trumloopar, arpeggion, sekvenser). Eller så används vågformerna för att generera mer klassiska klanger a’la el-pianon och analogliknande syntljud. Appen innhåller 700 olika vågformer.

Det låter formidabelt bra om iWavestation, i synnerhet eftersom så många, för att inte säga alla, av de gamla goda förinställningarna är med. Och vi har en Wavestation A/D i testlabbet att jämföra med. Däremot blir vi lite avundsjuka på de som har iOS-versionen eftersom vi inte har tillgång till alla de rom-kort med vågformer och presets som medföljer appen.

iWavestation
Till och med en av Wavestation-seriens kännetecken, joysticken, har fått plats i gränssnittet.

Ljuvt 1990-tal

Det drar iväg många timmar med att stega igenom och ratta på ljuden i iWavestation. Det finns tre banker om 50 ljud vardera att spara ned egna ljud. Speciellt ambient- och padljuden är i världsklass, fortfarande, får vi tillägga. Den steglösa morfningen mellan ljuden i en och samma inställning är ordentligt läcker.

Självklart klarar iWavestation vanliga brödljud som leads, syntbasar och så vidare. Bettet i klaviatursounden har dock en viss datering till hur hitlåtar lät för ett par decennium sedan. Hej, det finns till och med patchar uppkallade efter Scritti Politti. Bland sådant som inte fanns på originalen märks ackord-på-en-tangent-finesser och framslumpning av ljud.

Själva redigeringen av ljuden är också mycket enklare i ett touch-gränssnitt än WS-seriens små bakbelysta blekblå lcd-skärmar. Jodå, vi har inte missat att Wavestation sedan över tio år tillbaka finns som pluggsynt som en del av Korgs Legacy Collection, men den har vi inte haft möjlighet att testa vid här tillfället.

Sammanfattning och betyg

När det gäller musikskapande och ljudbearbetning på iOS finns det enligt vår uppfattning bara två bra vägar att gå. Antingen håller en sig fast vid en traditionell datormusikstudio, fast i behändigare form, eller så testar en helt nya möjligheter och lösningar. Korg iWavestation hör definitivt hemma i den första kategorin – och gör det jobbet utmärkt. För nostalgiker (som oss) är appen ett kärt återhörande av syntljud som vi inte tröttnar på. För nytillkomna lyssnare är det väl värt ett par hundra för att upptäcka tjusningen med vektorsyntesens flaggskepp. Korg iWavestation kostar 209 kr och priset för ljudexpansionen är 50 kr som köp inuti app. Mer info på Korgs webbplats.
Se en video med Korg iWavestation:

plus

Låter lika formidabel som förr
Bra redigering och effektdel
Många medföljande ljud

minus

En smula seg på de allra äldsta iPad:arna
Viss inlärningströskel om du ska göra egna ljud


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10