För att stödja de delar av musiklivet som inte finns på topplistorna, men vars musikaliska gärningar är värdefulla för svenskt musikliv, ges medel till musikskapare inom genrer som barnmusik, elektronisk, film, jazz, konstmusik, ljudkonst, hiphop och metal. I år går stipendierna till 102 musikskapare.

– Alla genrer inom svenskt musikliv är viktiga. Vi delar ut de här stipendierna för att säkra bredden och djupet i musikskapandet. Det är den som är basen i svensk musikkultur, och vi behöver en bred bas för att bygga en hög topp, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.

Stim
Foto: Daniel NordströmLisa Pyk Wirström och Cecilia Efraimsson från bandet Vulkano fick ta emot stipendier från Stim.

Stipendierna är ett led i Stims kulturpolitiska verksamhet. De har stor betydelse för såväl unga och lovande musikskapare som för musikskapare som är verksamma i de delar av musiklivet som inte återfinns på topplistorna, men vars musikskapande är värdefullt för svensk musikkultur. Den totala stipendiesumman var i år fyra miljoner kronor. Beloppen är 25 000 kr respektive 50 000 kr per stipendiat.

Årets Stipendier delades ut av Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen och Stims styrelseordförande Kjell-Åke Hamrén vid en ceremoni i Stimhuset i Stockholm den 15 december. Det var 1 333 Stimanslutna upphovspersoner som i år ansökte om stipendium. Bland dem har stipendiekommittén valt ut 102 stipendiater.
För mer information om Stims stipendier kan du läsa här.