Att sätta sång- och instrumenttagningar med hörlurar på är mer eller mindre än självklarhet. Däremot, när det gäller att producera och mixa musik i lurar blir det genast lite mer komplicerat. I de flesta fallen behöver du ha på dig hörlurarna en längre period om du mixar än om du spelar in vokala eller instrumentala spår. En tredje variant då hörlurar behövs är ju i miljöer, exempelvis lägenheter, där det helt enkelt inte går att drämma på med hög volym, i synnerhet inte kvälls- och nattetid.

Portabel studiolyssning

Sennheiser Hd 280 Pro har ambitionen att kombinera det bästa av två världar. Å ena sidan ska lurarna ha sådan ljudåtergivning att de kan kvalificera sig som riktiga studiolurar. Å andra sidan är de tänkta att vara robusta och lätta nog att ta dem med sig vart du vill utan problem.

Sennheiser Hd 280 Pro
Med sina 285 gram är Hd 280 Pro lätta nog att ta med sig och så är de även ihopfällbara, vilket de flesta liknande produkter inte är.

Det finns något lätt retro-aktigt över lurarnas spiralsladd, men i och med modellen har fast monterad kabel så är det väl även ett slags försiktighetsåtgärd så att inte enkelt uppstår glapp då du glömmer att lurarna sitter på och…ja, du vet vad vi menar. Vi upplever Hd 280 Pro som mycket tåliga och i en vanlig väska (inte ett case!) så behövs ingen specialväska, en påse duger bra.

Frekvensomfånget är det inget fel på: 8 – 25 000 hz. Ljudet är klart och distinkt i diskant- och mellanregistret. Måhända lämnar Hd 280 Pro en smula mindre bas än exempelvis AKG-240, men det är sannolikt en vanesak. I och med att de här Sennheiser-lurarna är helkapslade så är läcket från omgivande ljud minimalt. Det spelar även in att Hd 280 Pro har ett rätt tajt grepp om skallen, vilket ytterligare minskar ofrivillig medhörning.

Sennheiser Hd 280 Pro
Sennheiser Hd 280 Pro sitter skönt på huvudet och ger väldigt lite ljudläckage.

Hörlurskapslarnas kuddar av konstläder ger inte samma komfort som flera av de fluffigare varianterna som finns på marknaden, exempelvis Beyerdynamics DT-serie. På plussidan kan då läggas att Sennheiser-lurarna är mer hygieniska och lätta att hålla rena, särkskilt om de används av flera olika personer på regelbunden basis.

Sammanfattning och betyg

Modellen har några år på nacken och befinner sig i ett slags budgetklass när det gäller studiolurar. Med tanke på att lurarna är portabla på ett sätt vi inte är vana vid när det gäller den här kategorin produkteter så är Sennheiser Hd 280 Pro ett bra köp för dig som inte sällan tar med dina egna lurar när du framför eller producerar musik. Som renodlade studiolurar finner vi ljudåtergivningen klar, dynamisk och detaljrik. Slitstark och prisvärd lyssning är vårt utlåtande.

plus

Tar lite plats
Tåliga
Fullgod lyssning även för mixning

minus

Ingen löstagbar kabel


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Produkttyp: Slutna hörlurar
Tillverkare/Kontakt: Sennheiser
Frevensomfång: 8 – 25 000 hz
Impendans: 64 Ohm
THD (total harmonic distortion): 0,1 procent
Sound pressure level (SPL): 113 db
Pris: 1 160 kr