Reflection är namnet på Brian Enos nya soloalbum som släpps på vinyl, cd, för nedladdning och via strömmande tjänster den 1 januari 2017. Det handlar om så kallad ambient musik, vilken är tänkt att bjuda på olika sorters lyssning beroende på tillfälle: som bakgrundsmusik eller vid aktivt lyssnande. Brian Eno har själv beskrivit det som att sitta vid en flod. Vattendraget är ungefär alltid detsamma, men detaljerna är i ständig förändring.

Brian Eno
Appen som innehåller den matematiskt framodlade musiken har även grafik som är i konstant förändring.

Förutom de traditionella musikformaten, inklusive Spotitfy och Apple Music, så finns det app-versioner av albumet Reflection. I apparna är det algoritmer som styr hur musiken låter, ned till individuella stämmor och effekter. Detta innebär i sin tur att ett musikstycke i teorin blir oändligt och kan spelas upp hur länge som helst utan att satserna upprepas. Processen brukar kallas generativ musik.

– När mjukvaran var körklar spenderade jag många veckor med att finstämma och bearbeta grundmaterialet och de regler som styr algoritmerna, säger Brian Eno och tillägger:
– Det är väldigt likt trädgårdsarbete, först planterar du frön och sedan sköter du om växterna och trimmar dem tills du har en trädgård du tycker om.

Brian Eno
Brian Eno har som musikproducent gjort album ihop med bland andra U2, Bowie, Coldplay, Talking Heads, Devo, James och många andra.

Det är inte första gången Eno skapar musikaliskt innehåll till digitala plattformar. Redan 1994 släppte han Headcandy, en interaktiv cd-rom-skiva. På senare år har år han och utvecklaren Peter Chilvers producerat generativmusik-apparna Bloom och Scape. Den nya appen är även den ett samarbete med Chilvers. Brian Enos Reflection släpps på Warp Records och apparna kommer att finnas tillgängliga den 1:a januari. Mer info på Enos webbplats.