Akai MPCX är den senaste utvecklingen av Roger Linns första MPC-maskin från 1988. De senaste åren har tillverkaren styrt MPC-konceptet, som kan sägas vara en av de fundamentala produkterna inom utvecklingen av urban dansmusik, åt att interagera med dator. Exempelvis finns MPC som app och styrenhet till Apples mobila apparater. Men nu är det nytt ljud i skällan.

Akai MPCX

Den nya maskinen MPCX är som om du hade svetsat ihop flera av de gångna årens Akai-produkter i en enhet och försett den med en tiotums multi-touch-skärm. Givetvis finner du MPC:ornas främsta kännetecken: 4 x 4 – matrisen med minislagplattor för att trigga ljud och sekvenser. Det finns även 16 stycken steglösa vridreglage för att kontrollera funktioner i den inbyggda sequencern eller styra externa enheter. MPCX har ingångar för mikrofon, line och skivspelare. Midi finns i form av vanliga din-anslutningar (två in och fyra ut) samt usb.

Akai MPCX

Det är emellertid på baksidan av MPCX som det blir riktigt intressant. Åtta separata ljudutgångar plus lika många cv/gate-jack. Dessa ska vara konfigurerbara, men i skrivande stund vet vi inte vilka styrspänningssystem som stöds, utöver Eurorack-modularer. MPC X har plats för SD-kort samt SATA-anslutningar för att ansluta extern lagring av ljud. Det interna minnet för ljud är 16 GB.

Akai MPC Live

Naturligtvis går det använda MPC som en midi-kontroll och ihop med en datamaskin, om du vill. I den nya serien ingår även den mer kompakta burken MPC Live som främst är avsedd för scen och klubb. Den har en sjutumsskärm, men inga utgångar för styrspänning. Båda burkarna har uppladdningsbara batterier så att du till och med slipper strömsladdar när du giggar.

Den nya MPC-serien kommer finnas tillgänglig mot slutat av det första kvartalet 2017. Priset för MPCX ska i USA landa på cirka 20 000 kr. Lär mer om MPC och Live på Akais webbplats. Distributör i Sverige är Luthman. Se en video om Akai MPCX och Live: