Ett tag verkade den franska tillverkaren Arturia ha uppfunnit en krympstråle. Spark var en fullstor trummaskin som kom 2012, men därefter blev företagets hårdvaror mindre och mindre. Fram till slutet av förra året då Drumbrute dök upp i nyhetsflödena, och för att inte tala om monstersynten Maxibrute som kommer ut på marknaden inom kort.

Arturia Drumbrute

Drumbrute är en helt analog trummaskin som i enlighet med rådande trender har ett så kallat vintage-sound. Vi pratar om perkussiva ljud i rakt nedstigande led från Rolands tressiffrorsmaskiner från 1980-talet, plus många efterföljande produkter av olika fabrikat och utföranden.

Arturia är ju framförallt berömda för sina utsökta emulerade versioner av gamla klassiska syntar, även om de även släppt en del ”riktiga” instrument på senare år. På så sätt går det att hävda att Drumbrute är en toppmodern maskin samtidigt som den låter som ett retroprojekt.

Arturia Drumbrute

Behändig storlek

Sitt namn till trots är Drumbrute inte någon brutal bjässe. Den tar upp 41,8 x 27,6 cm i yta och väger in på fyra kilo. Det kallar vi behändigt, snare än stort. I användning följer Drumbrute traditionen med sextonstegssekvenser (som kan vara upp till 64 steg). Den övre lilla raden med pad-knappar tjänar som sequencerns gränssnitt, medan du väljer ljud, eller spelar in i realtid med raden av större anslagskänsliga fingerslagplattor.

Hela förfarande är väldigt snabbjobbat och det dröjer inte länge tills du helt enkelt glömmer bort vad fingrarna gör och bara gör rytmer. Längst ned till vänster finns solo- och mute-knappar som det också går kvickt att få in i arbetsflödet. Det är precis så här bra industridesign fungerar. Det är så intuitivt att behärska maskinen att du förleds att tro att den nästan är för enkel. Vi lyfter på studioluvorna till den eller de som ansvarat för Drumbrutes layout och design.

Varmt ljud

Ljudmässigt är Drumbrute så varm och hemtrevlig som du kan förvänta dig. Beroende på vilket instrument vi talar om, finns det möjligheter att stämma ljuden, ställa in avklingning (decay), volym, et cetera. På forna trumklenoders vis, finns det även accent för alla instrument för att få lite dynamik i trumkompen. Drumbrute låter som en blandning av klassiska maskiner och, faktiskt, sig själv. Den 909-liknande kicken har en egen ”ton” och virveln har inslag av vitt brus som är tilltalande utan att bli för vass.

Visst, Arturias senaste trummis låter som trummaskiner gjorde förr, men har den inga moderna finesser? Vi är glada att du frågar. För att du ska enkelt ska kunna producera rytmer som är på par med vad som är produktionstekniskt rätt i tiden har utvecklarna adderat loop, repeat och roll-funktioner som innebär att du kan få en hi-hat att plötsligt sticka i väg i 64-delar eller gör ett groove där virveln ligger och matar på med 32-delars släpslag. Det går även att applicera swing på hela rytmmixen eller på individuella instrument. Den så kallade shift-beat-funktionen är också finemang då den tillåter polyrytmer där olika instruments sekvenser är olika långa.

Moderna finesser

Slutligen är vi smått kära i slumpfunktionen som innebär att du kan låta Drumbrute kasta om slag i dina trummönster lite hur som helst. Intressant som inspirationskälla, anser vi. Det finns dessutom en medföljande programvara, Midi Control Center, som du kan använda för att lagra midi-mönster och fixa med parametrar som inte finns snabbt tillgängliga på frontpanelen, midi-mapping, exempelvis. Vi killgissar även på goda grunder att Arturia kommer att skicka ut uppdateringar för Drumbrute som du kommer att behöva ladda in med MDC-programmet. Detta kräver anslutning till dator medelst usb-sladd.

Arturia Drumbrute

Finns det då inget att klaga på och allt är frid och fröjd? Nja, nästan inte. Två saker stör oss en smula och hamnar i testprotokollets minustabell. För det första låter den öppna hi-haten lite distad och fräser liksom till rätt skarpt. Det fungerar utmärkt i vissa musikstilar, medan i andra är det mindre lyckat. När det gäller house och dess otaliga förgreningar löste vi det hela genom att pitcha upp cymballjudet och ställa det på en kort decay. Funkade fin-fint, men är givetvis en omväg. Den andra störigheten, möjligen en petitess i sammanhanget, är att hörlursvolymen sitter på maskinens baksida och går dessutom att trycka in. Det är inte alltid en placerar en trummaskin så att det är enkelt gjort att fingra på enhetens baksida för att justera en lyssningsvolym.

Sammanfattning

Lätt att jobba med. Kreativa funktioner och oklanderligt ljud. Men vi har sparat det bästa till sist. I många, många år har analoga trummaskiner av den här typen kostat runt tio tusen kronor och därutöver. Priset för en Drumbrute ligger på mindre än hälften av vad vi vant oss vid. Att Arturia fått till en riktig hit är tydligt. Det överkomliga priset och användarvänligheten tarvar ett toppbetyg, så enkel är den saken.

plus

Mycket prisvärd
Låter rätt
Enkel att jobba med

minus

Mini-jackar för separata utgångar
Hörlursvolym på baksidan


Betyg:Betyg 9 av 10

Se en film om Arturia Drumbrute: