Med över 100 000 besökare och 6 000 olika varumärken representerade är den jättelika mässan ett myllrande musikaliskt och ljudmässigt kaos. Fast på ett bra sätt. Det pågår workshops, produktdemos, konserter och prisutdelningar i en ständig ström. På den här platsen redovisar vi produktnyheter inom kategorierna syntar och program. Om du vill spana in Studios NAMM-nyheter om instrument och utrustning så klickar du här.

Just nu nyheter från:
Teenage Engineering
Elektron
Softube
Bitwig
Apple
Roland
DSI
Pioneer
Akai
Korg

Ficktrummis från Teenage Engineering

OP-32

Det blev ingen Op-Z den här gången, systerprodukten till den populära Op-1 som visades som prototyp på förra NAMM. Istället fick vi något i hästväg när det gäller mycket trummaskin på liten yta: PO-32. Enheten är baserad på Magnus Lidströms smått genialiska trummplugg Microtonic. Jämfört med de andra ficksyntarna i Pocket Operator-serien har PO-32 fler funktioner och mer integration med dator. Och så är gränssnittet på PO-32:s skärm ritat av grundaren Jesper Kouthoofds nioåriga dotter, bara en sådan sak. PO-32 finns i paketpris ihop med pluggen Microtonic för 1 595 kr. Kolla in mer på Teenage Engineerings webbplats.

Elektron slår till med Digitakt

En kraftfull trummbox med samplare, seqencer och effekter – allt i ett. Maskinen har en egen artikel plus Studios video direkt från mässan: Digitakt – Elektrons nya kompakta trummaskin

Softube släpper ny version av Console 1

Console 1

MK II av det svenska utvecklarföretagets mixsystem, som kombinerar hård- och mjukvara, bjussar på två viktiga nyheter. För det första är riktpriset sänkt från 849 $ till 499 dollar. För det andra så kan Console 1 även läsa och utnyttja utvalda pluggar från Universal Audio. Uppgraderingen gäller även de som har den första versionen. Mer info hos Linköpingsföretaget och se vår video med nya Console 1, direkt från NAMM-mässan – och på svenska!

Den andra generationens Bitwig

Bitwig

Här finns det en koppling till Sverige för utvecklaren Claes Joanson från Helsingborg var med och drog igång Bitwig när hans nuvarande kollegor hoppade av från Ableton. Hursomhelst, Bitwig Studio, som finns för Win, Mac och Linux, är en mycket kompetent och intressant konkurrent till Logic, Cubase, Live och alla de andra inspelningsprogrammen.

Nu samlar sig Berlin-företaget för att ta nästa kliv i utvecklingen: Bitwig 2. I den nya versionen står modulationsmöjligheterna i centrum och det går att bearbeta ljudspår och midi med hjälp av transientgeneratorer, lfo:er med flera källor. Bitwig 2 låter dig även styra extern hårdvara både med midi och styrspänningar (cv). Programmet släpps skarpt den 28 februari och kommer att kosta cirka 3 555 kr. Se mer på Bitwigs sajt och kolla in en video här:


Logic och Garageband i nya versioner

Apple Logic

Apple passar på att uppdatera Logic Pro X till version 10.2 under NAMM. Förutom stöd för de nya bärbara Mac:arna med så kallad Touch bar, som släpptes i oktober 2016, så har gränssnittet fått en ljusare palett, midi-pluggarna kan styra reglage i effekter, utökade funktioner vid ljudredigering och en hel del annat. Även Garageband för iOS har fått en drös med nya finesser. Våra kollegor på Macworld har hela listan med uppdaterade funktioner.

Roland visar Cloud

Roland Cloud

En abonnemangstjänst i beta-version där du månadsvis betalar några hundra för att använda alla de virtuella instrumenten i Rolands plug-out-serie, men även specialare som den nya D-50 som plugginstrument, Anthology 1987.

DSI uppdaterar klassiker

DSI Rev 12

Dave Instruments avtäckte en upphottad version av Prophet 8 som släpptes 2007. Så här tio år senare är Rev 2 enligt konstruktören allt som han velat rätta till i originalets funktonalitet och design. Plus hela 16 rösters polyfoni. Läs mer på DSI:s sajt.

Pioneers spännande syntnyhet

Dave Smith Instruments och Pioneer fortsätter sitt samarbete vilket resulterat i en tvårösters synt med sequencer och intressanta finnesser. Toraiz As-1, som den nya produkten döpts till, har en egen artikel, inklusive Studios video från mässan med ljudexempel! Pioneer släpper mäktig analogsynt

Akai demonstrerade datorlösa lösningar

Akai

De nya produkterna för scen och studio, Akai MPC X och Akai MPC Live, har vi skrivit om i en separat artikel, Akai vågar vägra datorer med nya musikmaskiner, men vi fick även en egen och trevlig demo framför kameran i företagets mässbås på NAMM:


Korg:ar för fullvuxna

Korg

Arp Odyssey FS är en fullskalig återgivning av den gamla syntklassikern som tillverkades mellan 1972-1981. Den finns som synes i alla tre varianter som hann släppas under de åren. Vi vågar påstå att det är en av de syntprodukter på NAMM-mäsan som dragit till sig mest publik som vill testspela och vrida på reglagen. Den mindre version som släpptes 2015 hade ju ett väldigt humant pris, medan FS (som i full size) kommer att ligga betydligt högre när det gäller kostnaden. Cirka 14 565 blir riktpriset i Sverige. Här kollar vi in den fullstora (K)Arpen på mässan:

Korg passade även på att släppa en vit limiterad upplaga av Korg MS 20 mini. Riktigt tjusig, tycker vi, och här kollar vi in den på mässan: