Med över 100 000 besökare och 6 000 olika varumärken representerade är den jättelika mässan ett myllrande musikaliskt och ljudmässigt kaos. Fast på ett bra sätt. Det pågår paneldiskussioner, produktdemos, presskonferenser, konserter och prisutdelningar i en ständig ström. På den här platsen redovisar vi produktnyheter inom kategorierna instrument och utrustning. Om du vill spana in Studios NAMM-nyheter om syntar och program så klickar du här.

Nyheter från:
Elektron
EBS
Strandberg Guitars
Fender
Roland/Boss
Martin
Vox
Mackie
Apogee
Universal Audio


Elektron trampar in disten

Analog Drive

De goa gubbarna från Göteborg visade oss sin nya effektenhet: pedalen Analog Drive. Se videon från mässhallen:

Mer om Elektron Analog Drive hittar du här.

Svenska EBS går till överdrift

EBS

The Drive, Black haze och Drive me crazy är de talande namnen på EBS tre nya analoga overdrive-pedaler. The Drive ska ge din gitarrsignal den där extra kicken utan att störa för mycket. Enligt tillverkaren är den typ av effekt som du inte tänker så mycket på när den är aktiv, medan du ångrar dig bittert när du trampar ur den. Black haze har dubbla overdrive-kretsar, tre lägen för olika distkaraktär samt kompensation i de lägre registren vilket innebär att effekten också lämpar sig väl för elbas. Slutligen är Drive me crazy för den som vill förvandla ljudet i sin vanliga stärkare till en stor jädrans monsterstack. Priset ligger under en tusing styck. Kolla in vår video från mässgolvet!

Uppsalaföretag i samarbete med Roland

Sandberg Guitars

Strandberg Guitars har ett världsrykte när det gäller att producera ”huvudlösa” elguror, sex-, sju- och åttasträngare i Boden-serien, exempelvis.Verksamheten startades redan 1982. Nu har det svenska företaget offentliggjort ett samarbete med japanska Boss, en division av Roland. Kollaborationen ska gälla nästa generations v-system, gitarrsyntar, således. På bilden syns Ola Strandberg (Strandberg Guitars) och Yoshi Ikegami (Boss). Kolla in Strandberg Guitars här.

Nya strator från Fender!

Fender

Den amerikanska tillverkaren presenterade över tio olika nya modeller på mässan, både akustiska och elektrifierade. Vårt öga och öra fångades mest av den senaste utvecklingen av American Standard, logiskt döpt till American Professional. Framför vår kamera förklaras, på svenska, nyheterna vad gäller exempelvis mickar och hals. Se videon nu:

…och även nya lurar!

Fender

Fender FXA9 In-ear monitors är lättviktslyssning för professionella musiker eller amatörer med högt ställda krav. Kolla in de nya hörlurarna här (på svenska!):

Produktregn från Roland

Vid konsumentteknikmässan CES häromveckan presenterade Roland flera nyheter, bland annat mikromixern för mobila enheter, GO:Mixer. Det japanska företaget lyckades emellertid ladda om inför NAMM och visade fler intressanta tillskott i produktportföljen.

Rubix

Rubix är en ny serie usb-ljudkort från Roland för PC, Mac och iPad. Enheterna kommer i tre storlekar: Rubix 22 har två ut- och ingångar, Rubix 24 har 2/in och 4/ut och Rubix 44 har, yes, du gissade det, 4/in-4 ut. Samtliga Rubix interface klarar 24-bit/192 kHz upplösning. De två största modellerna har inbyggd kompression och limiter i själva hårdvaran. Pris från 1 370 kr och uppåt. Se vår video om Rubix-serien direkt från NAMM:

Boss

Boss DS-1-4A firar tillverkarens 40-årsjubileum som tillverkare av effektpedaler. Genom åren har Roland sålt över 15 miljoner Boss-pedaler. DS-1 Distortion släpptes första gången 1978 och kommer nu i en nyutgåva. Den svarta modellen är en begränsad upplaga då originalet är, som bekant, i orange. Samtidigt presenterades en ny uttryckspedal, EV-30, med dubbla utgångar så att det går att styra två olika effekter samtidigt. Läs mer om Boss pedaler här.

RD-2000

Rd-2000 är ett nytt så kallat stage piano. Keyboardet är Rolands kraftfullaste klaviatur hittills med 128 rösters polyfoni och har hämtat teknik från V-pianonorna för så autentiskt ljud som möjligt. Rd-2000 kan även låta syntetiskt då den emulerar klassiska syntpianoljud från exempelvis MKS-20. Klavvet går att dela in i åtta olika zoner och har en mängd andra finesser. Läs mer om Rd-2000 på Rolands sajt.

Martin firar med lyxgitarr

Martin

En produkt som verkligen drar ögonen till sig på mässan är gitarrtillverkaren Martins ultralyxiga modell, den akustiska guran D-200 Deluxe. Men så markerar också specialutgåvan att Martin till dags dato sålt två miljoner gitarrer. Mästarprovet i finsnickeri består av brasilianskt rosenträ, hawaiianskt hoavirke, äkta pärlemor och en hel del andra annorlunda material. Men som alltid, smakar det så kostar det. Martin D-200 Deluxe blir din för det facila priset av cirka 127 000 kr. Modellen tillverkas endast i 50 unika exemplar. Mer får du reda på om du besöker Martins webbplats.

Vox visar retromodern rörstärkare

Vox

Brittiska Vox presenterar en trio med nya amp:ar. MV50 AC ska ge det crunchiga soundet från den klassiska AC-30-stärkaren. MV50 Clean och Rock har självbeskrivande produktnamn. Alla tre har Nutube-rör och ger 50 watt. MV 50-serien är tänkt för både hemmet (hörlursutgång), live och i studio. Utgångar finns för både line och högtaleri. Syskonprodukt är högtalarkuben BC-108 med en uteffekt på 25 watt. MV50-serien börjar säljas senare i vår. Mer information finner du här.

Den STORA ratten är tillbaka!

Mackie

Mackies över tio år gamla monitorkontrollkoncept får sig en efterfrågad och uppskattad uppdatering. Och inte nog med det, Big Knob ynglar av sig och blir till en produktserie med tre olika moduler. Minstingen, Big Knob Passive, är en 2 x 2 monitorkontroll med mono- och mute-funktion. Mellanmodellen, Big Knob Studio (suveränt namn!), kan hantera tre ljudkällor och två par monitorer. Dessutom innehåller modulen även ett usb-ljudkort för stereoinspelning till dator (och uppspelning, givetvis) i 96 kHz/24-bits upplösning. Största varianten, Big Knob Studio+, klarar tre ljudkällor och tre par högtalare. In och uppspelning sker i en upplösning av 192 kHz/24-bitar. Mer om nya Big Knob-serien finner du Mackies webbplats.

Elementärt från Apogee

Apogee

I över tre decennier har den amerikanska tillverkaren producerat ljudteknik av mycket hög kvalitet. I november 2016 visades det första ljud-interface:et i en ny serie kallad Elements. Nu är hela produktsviten klar och redo att rocka. Ljudkorten går att styra med appar och har thunderbolt-anslutningar. För en kort genomgång av Apogee Elements så tittar du på vår video från NAMM-mässan:


Triss i ljudkort från UA

UA

Universal Audio har visat sin helt nya generation av ljudkort. Apollo Twin Mk II är helt omgjord inuti jämfört föregångaren. Nya Apollo Twin finns i tre storlekar, Solo, Duo och Quad. En ny fyrkärnig processor avlastar datorn och kan köra pluggar via inspelningsprogram på både Windows och Mac. Självklart medföljer U.A:s egna pluggar, exempelvis emuleringar av Neve- och Pultec-strippar och effekter. Kolla vår video om Apollo Twin Mk II: