Syntpionjären Jean-michel Jarre har sedan tidigt 1970-tal släppt över 20 album med instrumental syntmusik och gjort sig känd med album som bland annat Oxygene, och Rendez-vous. Och han är kanske än mer känd för sina mäktiga utomhuskonserter med upp till över tre och en halv miljon åskådare. På musikermässan NAMM 2017 fick han tilldelat sig priset Lifetime Achievement Awards från Roland Corporation och Studio fick en kort intervju med honom.

Jean Michel Jarre
Studios Andreas Hedberg tar en fika med den legendariske Jean-Michel Jarre.

Hur ser du på musikskapandet idag?
– Det är fantastiskt hur du idag kan använda analog och digital filosofi – hårdvara ihop med mjukvara. Det är kul och intressant att vara här i Rolands monter på Namm Show – Roland har verkligen lyckats att blanda analog och digital filosofi. De kommer ju ursprungligen från en analog värld, och utan dem hade jag troligen inte varit här idag. Jag tänker på allt från synten SH-1000 från 1973, till AIRA . Det är en spännande tid där du verkligen blandar två världar – digitalt med analogt!

Jean-Michel Jarre
Roland SH-1000
Jean-Michel Jarre
AIRA-systemet.

Vilka produkter jobbar du med idag?
– Min favoritprodukt idag är Roland System-8 – jag använder den på scenen tillsammans med Roland System-500 och Roland Aira EFX Eurorack. Jag använder System-8 också för att styra de andra prylarna via midi, och jag gillar väldigt mycket att jobba på det sättet.

Jean-Michel Jarre
System-8.

Vilket inspelningsprogram använder du idag?
- Jag jobbade med Pro Tools fram till mitt senaste album ”Electronica 1” (som kom 2015), därefter gick jag över till Ableton Live, och för mig att använda Pro Tools igen vore som att gå tillbaka många år i tiden. Jag älskar flexibiliteten i Ableton Live. De projekt jag gjort involverar många samarbeten och studiojobb världen över. Det skulle jag inte kunna göra med Pro Tools på samma sätt. Jag har nu kunna resa med min laptop och samarbeta med bland annat Hans Zimmer och Armin Van Buren.

Jean-Michel Jarre
Albumet "Electronica 1".

Vilken är din favoritsynt?
– Åh, det är svårt att välja ut bara en, men jag skulle nog säga att det är Roland Jupiter-8 och kanske vocodern Roland VP-330.

Jean-Michel Jarre
Jupiter-8.
Jean-Michel Jarre
VP-330.

Om du vill veta mer om vad J-M Jarre har för sig så rekommenderar vi hans egen webbplats.