Rekreationer av den klassiska mikrofonförstärkaren Neve 1073 finns det en hel uppsjö av och de flesta har en ganska rejält tilltagen prislapp. Senaste åren har det dock börjat dyka upp en hel del budgetalternativ till klassisk studioutrustning från tillverkare som Golden Age och Warm Audio, men även den något mindre uppstickaren Stam Audio.

Golden Age har sedan ganska länge haft sin version av Neve 1073 men nu har även Stam Audio dragit sitt strå till stacken för att förse oss med inte fullt så djupa fickor med denna klassiska mikrofonförstärkare.

Jag har haft en Stam 1073 MPA på lån för att testa och jämföra med Golden Age PRE-573. Stam 1073 MPA kommer med ett val av utgångstransformatorer mellan Carnhill och Sowter, varav Sowter-versionen är något dyrare, så jag har självklart jämför vad skillnaden där är också.

Även om prisbilden är på samma planhalva för Golden Age och Stam Audios utgåvor så har de ändå lite olika fokus. Golden Age har satsat på en del extra funktioner som exempelvis Airband och 5-10db boost, medan Stam Audio har kört fullt ut på att ha en så korrekt återgivning av originalet som möjligt, för priset. Detta innebär komponenter av hög kvalitet, som Tantalum, Polystyrene och Vishay-kondensatorer samt Carnhill-transformatorer både in och ut, med tillvalet Sowter på utgången.

Hur låter den då? Jo, den låter riktigt bra. Tyvärr har jag inte haft någon 1073-rekreation i de högre prisklasserna att jämföra med sida vid sida, men jag har jobbat med en originalburk tidigare och har känslan att Stam 1073an hör hemma i det sällskapet.

Se videon nu för att höra en del jämförelser och få en mer detaljerad genomgång!

Om du har frågor, kontakta mig på mejl och glöm inte att följa min Youtube-kanal här.