Enligt Wikipedia är en bärvåg är en våg med vilken man genom modulering av frekvens, amplitud eller fas kan överföra information. Vågen är som regel sinusformad. Om modulationen är kontinuerlig kallas den analog; är modulationen diskontinuerlig (sker språngvis) kallas den digital.
Bärvåg, eller rättare sagt, det anglofierade Baervaag, är också namnet på det svenska utvecklarföretaget Klevgränds senaste virtuella synthesizer.

Baervaag

Baervaag finns till Windows, Mac och iOS. Den är uppbyggd kring en carrier (bärvåg) och en modulator. Det går att ratta in rena sinusvåformer och mixa steglöst mellan fyrkantsvåg och pulsviddsmodulation (PWM). Velocity-värde via midi kan modulera FM-feedback, filter, transientgenerator (ADSR) och volym. Framförallt medföljer en packe bra förinställda ljud för dig som inte vill vrida till dina egna FM-klanger.

Fm-synten kostar 116 kr till dator (au/vst) och 45 för Apples mobila apparater. Det finns lyssningsexempel på Klevgränds sajt där du även kan köpa pluggarna direkt. IOS-versionen införskaffas givetvis i App Store.