Tadao Kikumoto är numera chef för Rolands forsknings- och utvecklingsavdelning. Han har, helt enkelt, förändrat den moderna populärmusikhistorien. På 1980-talet var han chefsingenjören som konstruerade banbrytande musikmaskiner som Tr-808, Tb-303 och Tr-909.

Om 808:an var trumboxen som tog popmusiken med storm så blev de två andra burkarna inga storslagna hits åren det begav sig. De fick istället vänta (minst) ett decennium på berömmelsen då de sakta med säkert tog sig upp i rampljuset ur underjorden via house- och techno-musiken.

Tr-09

Åren 1984-85 tillverkades i runda tal 10 000 Tr-909:or, sedan var det stopp. Vi behöver väl knappt nämna att de exemplar i fint skick som finns kvar säljs för fantasisummor, även om originalpriset på runt 9 000 kr var rätt saftigt redan då. Efter att Korgs geniförklarade utvecklare Tatsuya Takahashi med start för tio år sedan började ta fram små, billiga syntar och trummaskiner (Monotron, Volca, et cetera) var vi många som med spänning väntat på att konkurrenten Roland skulle gå samma väg.

Boutiquen öppnas

År 2015 blev förhoppningarna besannade. Roland släppte flera versioner av klassiker från 1980-talet, fast i moderna tappningar. Sent i höstas kom nästa avsnitt i den så kallade Boutique-serien då miniversioner av Tb-303 (Tr-03), Vp-330 (Vp-03) och Tr-909 (Tr-09) presenterades.

Roland Tr-09 är en mini-version av originalet. Exempelvis väger den cirka ett kilo då 1980-talsversionen hade en vikt på 4,6 kg. Den nya varianten har måtten 31 x 5,2 x 13 cm medan den gamla mäter 48,6 x 10,5 x 30 cm. Rätt avsevärda skillnader, med andra ord, och sannolikt på plussidan för de som har ont om plats och/eller spelar lajv med hårdvara.

Tr-09

När det gäller kapacitet har 09:an mer att erbjuda än 909:an. Dubbelt upp, för att vara exakt. Boutique-trummisen lagrar 96 rytmmönster och vintage-varianten 48 så kallade patterns. Det går även att spara inställningar och patterns via usb-anslutningen. Tr-09 har midi in/ut och en triggutgång för samspel med annan hård- eler mjukvara. Originalets blandning av lågupplöst samplade ljud och analogt alstrade sound har återskapats med viss exakthet, vill vi påstå.

Emulera mera

Om Tr-09 låter bättre än exempelvis Tr-08:ans emulering av 909 (ur Rolands Aira-serie) är vanskligt att säga, men det låter pyttelite annorlunda. Och detta är också en emulering, även om tillverkaren utvecklat ett helt nytt chip för ändamålet, så är det inte analoga komponenter i burken.

Vi testar även med den bästa mjukvaruversionen av en 909 vi prövat hitills, Drumazon av polska D16, samt snabblånar ett original från 1985. Och Tr-09 håller måttet rågat. Inte helt otippat finns det något i speciellt disktantregistret hos originalet som är speciellt, men det är inget som övertydligt hoppar ut eller avslöjar skillnaden mellan den nya och gamla maskinen. När det gäller pluggvarianten så är det mycket snarlika ljudupplevelser, men eftersom Tr-09 har fler parametrar att tillgå (och finns på riktigt!) så vinner den på upploppet.

Tr-09

Nu är ju ett instrument ett instrument och en ska inte alls underskatta det taktila när det gäller att skapa musik. Den purunga lillebrorsan är definitivt mer pilligare att sköta än sin urfader, men har å andra sidan en packe fördelar som slump-funktion, växling mellan write och play i farten och inbyggt ljudkort som levererar digital stereo ut i 24-bit/96 kHz.

En modernitet vi verkligen gillar är kompressorn, som endast kan appliceras på kick och virvel. Det får burken att tjånga till det ordentligt bara rätt in utan extern ljudbearbetning. Den inbyggda högtalaren är söt, men inget vi kommer använda dagligdags. Möjligheten att driva enheten med fyra AA-batterier är en bra reserv om en har slut på lediga usb-portar.

Sammanfattning och betyg

Att varje steg i en 16-stegs sekvens i sin tur är uppdelad i 16 delar, att det går att spela in vridningar och inställningsändringar, att det går att plocka ut fyra separata ljud via usb-anslutningen – och samtidigt känner vi igen oss i den gamla goda layouten. Det relativt låga priset och de autentiska ljuden prickar in en högpoängare för Tr-09. Även om vi är mycket tveksamma till uttrycket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Korg har säkert haft ett och annat krismöte sedan de nya Boutque-burkarna presenterades, och kampen om musikteknikkundernas gunst fortsätter.

Läs mer här!

plus

Låter rätt.
Prisvärd.
Bra funktioner som inte fanns på originalet.

minus

Endast minijackar för analogt ljud ut.
Ingen extern strömförsörning (utom usb).


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta

Vad: Trummaskin med inbyggt ljudkort
Format: Hårdvara
Anslutningar: Usb och 3,5 mm tele, midi in och ut
Kontakt: Roland Scandinavia
Pris: Cirka 4 449 kr