Det började med olika postningar i sociala medier av grundaren Uli Behringer, som sedan 1989 drivit bolaget som producerar ljud- och musikteknikprodukter till budgetpriser. I ett inlägg, som kan läsas som ett slags försvar, lägger han ut texten angående Behringer planerar att tillverka en kopia av en MiniMoog, fast i rackformat.

“I det här fallet finns det ingen upphovsrätt som hindrar oss eftersom tekniken är mer än 40 år gammal och alla patent har länge gått ut. Som ett resultat av detta, är nu konstruktionen ute i det allmänna, gratis för alla att använda.” skriver han.

I ett annat meddelande på Facebook konstaterar Uli Behringer att det från början varit hans vision att göra dyra instrument och kostsam utrustning tillgänglig för fler eftersom han själv inte hade råd med exempelvis en MiniMoog när han var verksam musiker.

Efter de resonemangen lats ut på nätet har även konkret produktinformation läckts och så även bilder som visar en prototyp, medan grafiken är helt gjord i dator, verkar produkten vara under testproduktion. Den tekniska informationen som finns gör gällande att det handlar om en analog monosynt med fem olika vågformer, det klassiska 24-db-filtret, bruskrets och inbygg overdrive-effekt.

Behringer D

En annan viktig sak med Behringer D, som modellen kallas, är att den kommer att vara kompatibel med Eurorack-formatet. Det ska även gå att seriekoppla flera Behringer D och på så sätt få polyfoni. Uli Behringer skriver, kanske viktigast av allt, att företaget satsar på att kunna leverera synten till ett pris som ligger runt 3 600 kronor. Behringer D är tänkt att komma ut på marknaden hösten 2017, enligt förhandsryktena. Mer om Behringer hittar du här.