Den 27 mars är det julafton för extremt välbärgade musikteknikentusiaster. Då håller det kända auktionsverket Bonhams en offentlig försäljning av objekt som har koppling till berömda musiker. Bland annat säljs en av Bruce Springsteens jackor och en blockflöjt (!!) som tillhört Jimi Hendrix.

Det ting som dock fångar vårt intresse är mixern EMI TG12345 MK IV med tillhörande möbel och kringutrustning. Bordet, som är en av två som specialtillverkades tidigt 1970-tal, har varit navet i Abbey Road:s studio 2 åren 1971-1983. Bland annat har Paul McCartney and Wings, George Harrison, Ringo Starr, Kate Bush och The Cure spelat in via 40-kanalsbordet.

Pink Floyds monstermixer

Det som dock gjort praktpjäsen legendarisk är att det var den här mixern som användes när Pink Floyd spelade in sitt klassiska album ”Dark side of the moon” 1973. Flera bedömare som är kunniga inom så kallad vintage pro audio menar att The EMI TG 12345 MK IV kan vara den bästa ljud- och musikmixer som någonsin byggts.

Inget utropspris har tillkännagivits när detta skrivs, men uppskattningsvis kommer budgivningen starta på över en halv miljon kronor. Mer information om Pink Floyds antika mixerbord och auktionen hittar du på Bonhams webbplats.