Baby Bottle SL marknadsför sig som en mångsidig studiomikrofon av klassiskt snitt. Ledoren är mjuk topp med ett rikt mellanregister och en naturlig botten och karaktären ska föra tankarna till de finaste av vintagemikrofoner. Vidare stoltserar Blue med att mikrofonen ska fungera på i stort sätt alla ljudkällor. Mycket att leva upp till med andra ord, speciellt med tanke på den relativt lågt satta priset på 3 995 kr.

I sin enkelhet bygger Baby Bottle SL vidare på originalet Baby Bottle men med förfinad ljudkvalité, nytt utseende och omkopplare för low-cut och -20 dB. På insidan hittar vi ett membran från Mylar och diskreta kretsar med lågt brus. Mikrofonen levereras i en snygg trälåda, om än lite slarvigt byggd och en robust shockmount. Den medföljande manualen är tydlig och ger handfasta tips på hur mikrofonen kan användas. Ett seriöst helhetsintryck följer med andra ord med mig in i studion när det är dags för ljudtest.

baby
Shockmount, en tjusig mikrofon och en trälåda. Vad mer kan begäras?

Jag väljer jag att ställa Baby Bottle SL mot en av mina finare mikrofoner av vintagekaraktär. Signalkedjan är renast möjliga och samtliga externa preamps och ADC-omvandlare är frånkopplade. I vanlig ordning rekommenderars bättre hörlurar eller högtalare för kritisk lyssning.

Först ut är en klassisk gitarr av finare kvalité med nya strängar:

1. Nylon - Baby Bottle SL
2. Nylon - Annan mikrofon

Mitt första intryck är att Babyn känns aningen hård och lite kall, där den andra mikrofonen framstår som varmare, mer närvarande och mer trogen ursprungskällan. Generellt har Babyn en ökning runt 200-2000 Hz, vilket ger den nylonsträngade gitarren en mer framåt karaktär, på bekostnad av värmen. Vidare upplever jag att Babyn har en förstärkt topp som inte känns helt naturlig i sammanhanget.

Nästa instrument till rakning är en stålsträngad gitarr med varm karaktär och gamla strängar:

1. Stål - Baby Bottle SL
2. Stål - Annan mikrofon

Här kommer Babyn mer till sin rätt och ger den stålsträngade gitarren ett mer tydligt och pådrivande ljud. Mellanregisterboosten hjälper gitarren att komma fram, medan den adderade toppen ger välbehövlig luft. Hurvida detta är bra eller dåligt kan det råda delade meningar om, men just i detta fall hjälper Babyn en trött gitarr att låta mer levande.

Men vad vore ett mikrofontest utan en lågfrekvent utmaning? Baskaggen intar scenen:

1. Baskagge - Baby Bottle SL
2. Baskagge - Annan mikrofon

Här vet jag inte riktigt vad som händer och Babyn känns direkt lågupplöst jämfört med den andra mikrofonen och lyckas inte fånga upp de snabba transienterna. Jag testar att micka om, men resultatet blir det samma: Ett instängt och ganska platt ljud. Det är dock fullt möjligt att Babyn fungerar på rätt typ av bastrumma och att detta snedsteg är ett undantag.

Eldprovet för mikrofoner, som utger sig för att passa till sång och tal, är enligt min mening konsonanttestet. Det kan låta ungefär såhär:

1. Konsonanter - Baby Bottle SL
2. Konsonanter - Annan mikrofon

Här känns babyn mer direkt och lyckas fånga konsonanterna utan att vara allt för påträngande. Men det saknas en del värme jämfört med den andra mikrofonen. Detta är nödvändigtvis inget ont. Jag kan tänka mig att Babyn har den där extra pushen som krävs för att sången ska komma fram i en stökig mix, utan att behöva justeras särskilt mycket i efterhand. Men för intima och akustiska mixar har jag svårare att se hur Baby Bottle SL skulle passa. I alla fall om du är ute efter en mjuk upplevelse.

Slutsatsen är att jag känner mig aningen kluven till Baby Bottle SL. Å ena sidan tycker jag att mikrofonen gör sig bra på vissa ljudkällor som exempelvis leadsång och stålsträngad gitarr. Å andra sidan upplever jag mikrofonen som aningen för toppad och färdigfiltrerad för min smak. Men det är kanske precis just detta du är ute efter och då är Babyn ett givet köp. Baby Bottle SL är en tydlig mikrofon som definitivt vågar ta plats. Men att som i produktbeskrivningen kalla den för mjuk och vintage ställer jag mig mer frågande till.

plus

+ Visar framfötterna på rätt material
+ Okomplicerad
+ Snygg och robust
+ Stark output och lågt brus

minus

- Mellanregisterbetonad
- Lågupplöst upptagning på vissa ljudkällor
- Endast njure

 
Betyg 8 av 10

Fakta

Pris: 3 995 kr
Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz
Max SPL: 134 dB
Dynamiskt omfång: 123.2 dB
Upptagning: Njure
Fantommatning: Ja
Vikt: 410 gram
Högpassfilter: 100 Hz 12 dB/slope