Sedan Ernst Nathorst-Böös, Marcus Zetterquist och Peter Jubel grundade det svenska utvecklarföretaget för 23 år sedan har bolaget ofta gått mot strömmen. I begynnelsen saknade huvudprodukten Reason både ljudinspelning och pluggar, i motsats till konkurrenterna Logic, Cubase och de andra.

Senare, år 2009, adderades ljudinspelning som ett separat program för att senare integreras i Reason 2011. Propellerhead har även producerat ett egenutvecklat ljudkort som slutade tillverkas 2014. Från utsidan har det sett ut som om verksamheten från start drivits enligt den numera, i it-sammanhang, väletablerade principen: att våga testa – och lägga ned om det inte funkar.

Propellerhead Software

– Ja, lite så har det varit, men samtidigt har själva kärnan i vad vi gör behållits genom förändringarna. Vi vill hjälpa så många som möjligt att göra musik, säger Ernst Nathorst-Böös, vd på Propellerhead Software.

Idag har Propellerhead 30 medarbetare och växer fortfarande. Basen är alltjämt Stockholm och Sverige, men det är givetvis utomlands som Reason blivit en rejäl hit och beskrivs ofta som en viktig del av de svenska musikexportframgångarna.

– Vi går aldrig ut med exakta siffror, men det rör sig om flera miljoner användare internationellt, förklarar Ernst Nathorst-Böös.

Stöd för pluggar

Propellerhead Software

När de flesta, för att inte säga alla andra, inspelningsprogram stödjer tredjepartspluggar (vst, au, aax, et cetera), har företaget envist hållit fast vid de interna virtuella instrumenten och effekterna i Reason. Detta fram till 2012 då formatet, vissa skulle kalla det plattformen, Rack Extensions introducerades. RE, som det förkortas, är Propellerheads eget format vilket låter externa företag och enskilda utvecklare producera och sedan sälja, eller ge bort gratis, allt från mjukvarusyntar till förstärkaremulatorer.

– Det har varit, och är, en stor framgång för oss på flera sätt. I nuläget är över 300 Re-pluggar från 130 olika tillverkare tillgängliga för Reason-användarna, berättar Ernst Nathorst-Böös.

Bland de företag som utvecklar RE-pluggar hittar du välkända namn som Korg, Softube och Rob Papen, men det finns även en stor skara med så kallade indie-utvecklare.

– Det är verkligen jätteintressant. Vissa av dem har byggt sina första pluggar i vårt format, vilket visar att det är relativt enkelt att komma igång samtidigt som det gör vårt utbud mer speciellt, konstaterar Ernst Nathorst-Böös.

Tajta band

Som vi skrivit om tidigare är samarbetsplattformen för musiker, Allihoopa, en avknoppning av ett projekt som startades internt på Propellerhead. Allihoopa är nu ett helt fristående företag, även om det givetvis finns starka band mellan verksamheterna.

– Starten av Allihoopa har gett oss en fantastisk möjlighet att tänka nytt och börja undersöka hur vi ska ta det vi gör till nästa nivå, säger Ernst Nathorst-Böös.

När vi går in i Apples nätbutik App Store ser vi att två mobila appar, Figure och Take, som tidigare varit Propellerheads, nu har Allihoopa som tillverkare och information om apparna finns inte kvar på Propellerheads webbplats. Det får oss i sin tur att gissa att en ny satsning på musikskapar-appar kan vara på gång.

– Det stämmer, vi jobbar på att släppa Reason som app, men jag kan inte i nuläget säga exakt när det är klart, säger Ernst Nathorst-Böös.

Han förklarar att Propellerhead inte har ambitionen att utveckla Reason exakt som det fungerar på datorer och översätta det direkt till touch-skärmar.

– Nej, vi har insett med åren att musiker och producenter som använder Reason har starka känslor om just vårt program, och då gäller det att göra det på rätt sätt, så att upplevelsen blir den rätta på flera olika sorters skärmar, säger Ernst Nathorst-Böös.

Reason för Android

Propellerhead

Hittills har Propellerheads endast utvecklat appar för Apples iOS och svårigheterna med att producera ljud- och musik-appar för Android är välkända. Bland annat finns Android i många olika varianter och företagen som tillverkar hårdvaran har ofta särskilda versioner som medföljer produkterna.

– Jag säger inte bestämt att Reason kommer till Android, men vi rekryterar just nu utvecklare som är experter på den plattformen och kommer att undersöka möjligheterna noga, berättar Ernst Nathorst-Böös.

Enligt Propellerheads vd kommer 2017 att bli företagets mest intensiva år på mycket länge. I slutet av januari släpptes Reason 9.2 som bland annat innehöll en vidareutveckling av Re-formatet och nya verktyg för utvecklarföretagen.

– Vi kommer dessutom presentera fler spännande nyheter för Reason under det här året, säger Nathorst-Böös.

Frågan för dagen är om han själv hinner göra någon musik med Reason med tanke på vad just berättat för Studio.

– Jag har äntligen, efter många år, fått ett eget rum hemma där jag kan ha alla prylar uppkopplade och redo, så jag hoppas kunna få mer tid till det än tidigare, avslutar Ernst Nathorst-Böös.

Mer om Reason och Propellerhead Software finner du på företagets webbplats.