Arturia har i princip sedan starten 1999 varit en av de tyngsta trendsättarna inom digital musikteknik. Om vi tar en promenad nedför minnenas allé står där milstolpar som TAE (True Analog Emulation)-tekniken för att emulera analogsyntar 2003, samarbetet med självaste Bob Moog och Analog Factory (2007).

Arturia är även ett av de ledande företagen när det gäller att använda krympstråle i produktutvecklingen och tillika ett av de första mjukvaruföretagen som lanserade egen hårdvara. Och så var de rätt på strömningen med moderna analogsyntar med Minibrute 2012. Det här med att krympa produkter och lansera mikroenheter ger oss en direkt koppling till ämnet för dagen: Minilab Mk II.

Ny version

Arturia Minilab Mk II

Ursprungligen lanserades Minilab år 2013, och vi har alltså lagt vantarna på den senaste versionen som har efternamnet Mk II. Det finns uppenbara skillnader mellan den fyra år gamla produkten och den nya. Arturia har flyttat modulations- och tontöjningskontrollerna, sannolikt för att spara plats, eftersom beröringsstripparna sitter ovanför klaviaturen, inte på sidan som tidigare.

Byggkvaliteten är också lite upphottad med mer metall. Att Minilab-tvåan är ett par snäpp stadigare än många av konkurrentprodukterna av plast avspeglas i att vikten är 1,5 kilo. Det är en robust liten rackare som verkar kunna tåla en hel del resa, fram och tillbaka från spelningar och jam.

Enheten har som synes 25 anslagskänsliga tangenter, åtta bakbelysta fingertrumplattor samt 16 vridreglage, varav två kan ”klickas” genom att trycka ned vredet. Vreden kan sända tre olika sorters information beroende på tillämpning: vanligt vridande, med skift-tangenten nedtryckt och ett tryck nedåt.

Medföljande mjukvara

Arturia Minilab Mk II

Detta innebär i sin tur att det går att manövrera en försvarlig mängd inspelningsprogram och pluggar direkt från Minilab:en utan att gå omvägen via pekdon eller fingerplatta på dator. Färgkodningen på slagplattorna kan även användas för att, till exempel, aktivera clips i Ableton Live.

Detta leder oss raskt in på den medföljande mjukvaran. Arturia Analog Lab är med från start i en lite-version. Det innebär att av de cirka 5 000 ljuden i det fullstora pluggpaketet ingår cirka en tiondel av ljuden. Dessa är dock ett bra urval av vad Arturia har att erbjuda i form av emuleringar av analoga syntklassiker från Arp, Moog, Sequential Circuits och Oberheim. Ljuden är mycket väl integrerade med hårdvaran och dessutom går det att uppgradera från 500 ljud till femtusen till ett rabatterat pris.

Dessutom får en med Ableton Live, även den i lättversion, samt franska UVI:s konsertpiano som samplingsbibliotek. Det blir dock att registrera sig och fixa med licenser hos tre olika tillverkare, med allt vad det tillhör. Responsen och känslan i enhetens mini-tangenter är väldigt god, för att vara en produkt i den här prisklassen.

I den förra versionen av klaviaturen hade Arturia inledningsvis vissa problem med kompatibiliteten med olika inspelningsprogram. Vi har testat den med Logic, Bitwig och Reason och har inget att anmärka på, även om just Ableton Live har en extra fin sits när det gäller att komma igång snabbt.

Mobilt musikskapande

Arturia Minilab Mk II

Minilab Mk II fungerar med iOS, alltså med Apples mobila apparater. Detta kan vara värt att notera för dig som är sugen på en portabel klaviatur som dessutom går att använda med iPhone eller iPad. Till detta krävs dock extra kablage som inte medföljer produkten, för tydlighetens skull.

Minilab sänder och tar emot midi via en usb-anslutning. Om vi ska framhäva något som i användning är extra intressant är det möjligheterna att med en gratis programvara, Midi Control Center, bygga olika midi-mappningar och skicka dem till hårdvaran som sparar åtta olika sådana, som enkelt aktiveras via slagplattorna.

Sammanfattning och betyg

Om du inte har en vettig emulator för klassiska analogsyntar redan och funderar på en portabel midi-klaviatur är Minilab Mk II ett väldigt bra köp. I den pyttelilla projektstudion gör enheten ett bra jobb, oavsett vilka program och pluggar du föredrar när du gör musik.

plus

Väldigt prisvärd.
Mycket portabel.
Kompatibel med iOS.

minus

Touch-kontroller passar inte alla.
Stark koppling till Arturias produkter.


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10