Sedan Terratech gick upp i Ultron-koncernen (Avengers, någon?) så har utbudet breddats, även om det var rätt omfattande även tidigare. Vi känner kanske mest till tillverkaren som en leverantör av ljudkort till pc-marknaden, snarare än i sammanhang som rör musikproduktion, men samtidigt håller de olika segmenten på fusioneras sedan flera år tillbaka. Numera tillhandahåller Terratec allt från enkla burkar för digitalisering av vinylplattor till avancerade surroundsystemslösningar. Det vi gaggar om är alltså att det ena inte behyöver utesluta det andra.

Alla anslutningar

DMX 6Fire Usb

Terratec DMX 6Fire Usb, som inte ska förväxlas med föregångaren DMX 6Fire 24/96, är ett ljudkort som har funktioner både för musikanter, producenter och datorspelande konsumenter. Vi ska strax kika vidare på det, men först en liten uppställning av förutsättningarna.

DMX 6Fire Usb är ett 800-grams ljud-interface med flera olika användningsområden. Den har en xlr-ingång med phantom-matning för anslutning av mikrofon. Det finns även en skivspelar-ingång med riaa-steg. Sedan har du fyra linjeingångar (rca), en instrumentingång och ett hörlursjack. Därutöver har kortet sex utgångar (tre stereo) och digitalt ut/in (optisk och coax). Slutligen har enheten din-midi ut och in samt usb-anslutning (2.0) till dator.

Musik och spel

DMX 6Fire Usb

Det ger vid handen att produkten kan användas som nav i den datordrivna studion såväl som hemmalyssning (vinylspelare!) och som ljudkort när en gejmar. Enheten klarar nämligen att putta ut surround-ljud (5.1), vilket en hel drös med moderna datorspel stöder.

Den finessen är givetvis även intressant för dig som är intresserad av att göra musik i det formatet, vilket fungerar utmärkt i många populära inspelningsprogram. Via usb-anslutningen så gör även DMX 6Fire Usb det omvända: en utsignal i 5.1-surround kan konverteras till ett stereoljud som låter mer än okej i hörlurar och på en stereo-utgång.

Under skalet på DMX 6Fire Usb hittar vi komponenter från Cirrus Logic, Xilinx och Cypress för a/d-omvandling, usb-chip och det flerkanaliga ljudkortet. Den tidigare versionen klarade bara 24 bits/96 kHz upplösning medan den här generationen är med upp till 24 bits/192 kHz. Windows-användare bör installera de drivrutiner som finns på Terratecs sajt, medan på Mac så tuffade det igång utan dessa, men det kan variera med vilken version av operativsystem och åldern på din dator.

Låg latens

DMX 6Fire Usb

I användande har vi väldigt låg fördröjning i kedjan ljud in/ljud ut både på Windows och Mac, med tillägget att i vår testmiljö hade Mac:en ett par millisekunders lägre latens. Samtidig midi-information, och massor av den varan, påverkar inte hur kortet uppför sig i övrigt. Överlag låter det rent och snyggt om DMX 6Fire Usb och det enda vi har att anmärka på att rca-anslutningar in och ut kanske inte passar allas studioutrusning, även om det bara är att skaffa adapter-pluggar om du kör med tele-jackar hela vägen. Byggkvaliteten är rigid, med metall på fram och bakstycke, samt bra motstånd i vreden.

Sammanfattning och betyg

Som allround-ljudkort är Terratec mer än godkänd och vi gillar att det sitter ”gammaldags”-midi-portar på produkten. Det låter mycket bra om enheten, som en kan förvänta sig i den här prisklassen, som placerar DMX 6Fire Usb i det övre skiktet när det gäller dator/spel-ljudkort, men i nedre mellanprisklassen när det studioutrustning.

plus

Klarar alla sorters instrument.
Din-midi-anslutningar.
Utmärkt ljudkvalitet.

minus

Ingen budgetprodukt.
Inga program medföljer.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Vad: Ljud/midi-gränssnitt
Tillverkare: Terratec
Kontakt: Deltaco
Pris: 2 895 kr hos Proshop.