Vi är tillbaka på måndag 10 april med fler nyheter från mässan i kategorin musikinstrument som du kan läsa här.

Jätteevenemanget hålls som vanligt i Frankfurt i Tyskland. Med cirka 1 200 utställare och ungefär 65 000 besökare är evenemanget det ojämförligt största i sitt slag på våra breddgrader. På yta av 82 000 kvadratmeter visas de senaste instrumenten, effekterna, datorprogrammen och utrustningen för att producera ljud och musik.

Musikmesse 2017

Mässan startar idag den 5 april och pågår fram till den 8 april. Vid sidan av alla produktdemonstrationer och lanseringsfester så ges även en massa konserter inom ramen för Musikmesse. Olika instrumentgrupper har egna scenområden, exempelvis en för blås och en annan för dj:s. Bland annat finns en särskild avdelning på mässan för morgondagens artister och producenter. Ett flertal svenska tillverkare och distributörer är på plats, vid sidan av alla europiska och internationella företag.

Foto: Petra Welze

Nyheter

Syntar/Klaviaturer

Nord Stage 3

Nord

Svenska Nord slår till med den femte generationens keyboards som är specialanpassade för scenbruk. Nord Stage 3 består av tre (ha!) olika delar: ett digitalt piano, en synt och en orgeldel. Digipianot är utökat till 120 rösters polyfoni, orgeln är hämtad från Nord C2D och synten är i princip en Nord Lead A1. Tre-i-ett, alltså. Givetvis finns det fysiska uttryckskontroller för som motsvarar funktionerna hos de tre olika ljudmotorerna. Nord Stage 3 är dessutom en triss i varianter: en 73 klaviatur med semiviktade tangenter och 76- och 88-tangentersversioner med viktade klaviaturer. Mer om alla finesser och funktioner hos Nord Stage 3 läser du på Nords webbplats. Kolla in en video med pianosyntorgeln här:

Waldorf Quantum

Quantum

Till synes helt utan förvarning har den tyska tillverkaren släppt lös ett litet monster till synt med klaviatur. Quantum är en åttarösters digital/analog hybridpolysynt med tre oscillatorer och flera syntessorter, däribland granulärsyntes. Sex transientgeneratorer, tre simultana effektdelar, sex lfo:er och dubbla analoga filter står på menyn. Anrättningen bjuder även på en programmerbar arpeggiator. Mycket mer än så vet vi inte i skrivande stund, men information lär komma upp på Waldorfs webbplats. Här är även video från mässan:

Arturia Keylab Essential

Arturia

Vi har precis testat den fransktillverkade midi-kontrollen Minilab och som mässnyhet släpper Arturia ytterligare två produkter i serien med kompakta klaviaturer: Essential 49 och 61. Som namnen beskriver handlar det om antalet tangenter. Båda enheterna har traditionella tontöjning- och modulationshjul i motsats till den minsta produkten som har touch-kontroller. Mjukvarorna Analog Lab 2, Ableton Live och UVI Grand Piano medföljer. Uppskattat pris hamnar på runt 2 495 kr för Arturia Essential Keylab 49 och 2 999 kr för 61-tangentersmodellen. Produkterna lanseras under juni månad. Se mer på Arturias webbplats och kolla in en video här:

Program/Pluggar

Tracktion Waveform

Waveform

Det är inte så ofta som vi får se ett helt nytt inspelningsprogram som ska konkurrera med Cubase, Live, Reason, Logic och alla de andra. DAW:en Tracktion var lovande för tio år sedan, men köptes upp av Mackie och sedan blev det rätt tyst. För fyra år sedan tog grundaren Julian Storer tillbaka programmet under egen regi och nu är alltså Waveform här. Programmet som finns till Windows, Mac och Linux (!) har flera intressanta funktioner exempelvis olika midi-effekter och generatorer för att skapa musikaliska och rytmiska mönster fort och enkelt. Programmet har stöd för vst- och au-formaten för pluggar och har dessutom en samling med interna instrument och effekter. Priset startar på cirka 890 kr och den finns en gratis demo att ladda ned på tillverkarens sajt. Här kan du kolla på en introduktionsvideo till det nya programmet:

Softube Doepfer A-101-2 Vactrol LPG

Softube

Linköpingsföretaget bygger vidare på sin euro-rack-i-datorn-lösning, Modular, med att släppa en ny modul som du kan skruva in i din virtuella modulära synt. Den nya enheten är en mjukvaruklon på Doepfers A-101-2 Vactrol LPG som i sin tur är baserad på Don Buchlas gamla design. Modulen är en moderniserad version av en Buchla lågpass-gate, exempelvis är en resonas-kontroll adderad till originalfunktionerna. Softube Modular Doepfer A-101-2 Vactrol LPG (puh!) kostar cirka 260 kr fram till den 29 mars och därefter är priset för en licens cirka 350 kronor. Läs mer om modulen på Softubes webbplats och kolla in en video:

Spitfire Audio Phobos

Phobos

Artisten och producenten BT har gjort det till en grej att han ingår många samarbeten med mjukvaruföretag. Izotope är en av flera tidigare partners. Nu slår han sina produktionspåsar ihop med brittiska Spitfire Audio, vars smått suveräna samplingsbibliotek vi testat tidigare. Phobos är enligt upphovspersonerna världens första polyfona konvolveringssynt. Vi är inte bergsäkra vad tillverkaren menar, men konvolution är den teknik som används för att, till exempel, spela in efterklangen i ett rum för att sedan använda det i ett digitalt reverb. Att det handlar om olika sorters samplingsbearbetning med filter, rytmik, korstoningar och morfningar, det är vi dock på det klara med. Synten och dess ljudbibbla släpps den här veckan och har ett introduktionspris på cirka 2 300 kr. Mer om BT och Phobos på Spitfire Audio sajt och kolla in en video med det virtuella instrumentet här: