Samplingar… Bara ordet avskräcker säkert många. Kanske tänker du på billiga Casio-synthar från 80-talet? Eller varför 90-talets iöronfallande hip hop som spred sig över världen likt en löpeld? Oavsett vilka dina preferenser är så står en sak klar, samplingarna kom för att stanna.

casio
Casio SK-1 från 1985 må se ut som en leksak, men faktum är att den använts av artister som Fatboy Slim, Beck, Autechre, Portishead, Bloodhound Gang, Nine Inch Nails, Incubus och Blur.

I sin allra renaste form är en sampling en digital ljudinspelning som spelas upp igen och återanvänds. Det kan röra sig om trumloopar, en fyra takters gitarrslinga eller ett sångparti. Fenomenet utvecklades dock redan under 60-talet, genom att man då manipulerade rullband eller vinylspelare.

Idag ska jag dock tipsa om hur du kan krydda ditt redan inspelade material, ditt befintliga samlingsbibliotek eller dina trötta midi-instrument. Föreställ dig att du har en baskagge som låter ”ok” men inte mer. Genast sträcker du dig efter equalizer, en kompressor, en transient designer eller något annat för att rätta till problemet. Detta är naturligtvis inte fel, men det finns en annan väg att gå. Nämligen att använda samplingar. Men samplingar som du själv skapar! Det kan till exempel vara ljudet av en PET-flaska, en soffa, en cykelkedja, eller varför inte dunsen av en basketboll i en tom gymnastiksal? Ta sedan något av dessa ljud och se vad som händer om du blandar dem med originalljudet. Kontentan är att mixa samplingar med befintliga ljud, för att ge dem en ny unik dimension som i sin tur gör just ditt sound mer personligt. Och det bästa av allt? Du behöver inget speciellt program eller avancerad utrustning för att lyckas, bara viljan och gnutta fantasi.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska