Native Instruments samplarplugg Kontakt har med åren blivit allt mer av en dominant i det facket, även om det naturligtvis finns många andra alldeles utmärkta virtuella samplare på marknaden. En bidragande orsak till Kontakts popularitet är, enligt oss, att pluggen (och programmet) har så många avancerade möjligheter under huven så att ljudproducenter och utvecklare kan kreera helt nya elektroniska instrument som inte funnits tidigare, eller i alla fall inte i så lättillgänglig form.

Detta har i sin tur gett upphov till en drös med tredjepartsleverantörer som producerar smått fantastiska Kontakt-bibblor som flyttar på målstolparna för hur en samplingsvolym kan vara och inte minst låta. Vi tänker lite speciellt på indie-bolag som Sonic Couture.

Multisamplade gitarrer

In Session Audio

In Session Audio är ett annat litet företag som har Kontakt som teknisk plattform. Det drivs av Nashville-bon Kyle Z, en veteran i musiktekniksammanhang från bland annat Gibson Guitars. Och där satt den, kopplingen till recension du är på god väg att läsa. I Fluid Harmonics har In Session Audio samplat gitarrer, men inte bara rakt upp och ned, eller ackordsvis. Nej, istället har de även jobbat med övertoner och flageoletter. Till de 30 olika samplade gitarrmodellerna, 12 akustiska och 18 elektriska, har sedan 300 syntljud adderats.

Tre sequencers

Fluid Harmonics/Strike

Inte heller det är imponerande i sig, utan påminner i upplägget om en väldig massa volymer med samplade guror. Men det är nu det blir intressant på riktigt. Fluid Harmonics innehåller tre olika sequencers/arpeggiatorer som kan jobba över de övertonssamplade ljuden och syntarna. Inte bara det, trion av rytmiska styrmedel kan även kontrollera reglage på filter, exempelvis – eller effekter. Men ett par enkla ackordföljder och två instanser av Kontakt laddade med Fluid Harmonics låter det plötsligt väldigt mycket och mycket intressant. Ganska mycket som The Edge på mysfarbrorhumör, för att dra till med en liknelse.

Inspirationen flödar

Fluid Harmonics/Strike

Det kan vara pilligt och behäftat med en viss inlärningskurva att fixa till egna sekvenser (och vad de ska styra) om du är novis på Kontakt, men å andra sidan medföljer över 200 förinställningar som är pedagogiskt kategoriserade. Dessa räcker väldigt långt för att få igång den musikaliska inspirationen. Och så låter det så förtvivlat bra, i synnerhet eftersom Session Audio byggt in både förstärkaremulator och konvolveringsreverb i Kontakt-inställningar.

Klubbor och slag

Fluid Harmonics/Strike

Det är mycket lätt att timmarna bara rinner iväg i Fluid Harmonics sällskap och det är mycket gott betyg till användbarheten. Fluid Strike är namnet på uppföljaren till Harmonics och ljudbiblioteket har samma tekniska upplägg som föregångarna – men här har så kallade mallet-instrument samplats. Alltså, perkussiva instrument som spelas med klubbor: vibrafon, xylofon, glockenspiel, marimba – sådant.

Inte bara rytmer

Fluid Harmonics/Strike

Det ska i sammanhanget nämnas att i skrift kan det framstå som om Fluid Harmonics/Strike är bäst på smattrande rytmkaskader. Det äger nog sin riktighet, men om du ställer ned den interna hastigheten på sekvenserna, som givetvis synkar mot ditt inspelningsprograms bpm, så skapar du enkelt böljande, förändliga padd-ljud och atmosfäriska klanger som bör framkalla en fuktig blick hos varenda diggare av ambient musik.

Sammanfattning och betyg

Har vi då inget på minuskontot att tillägga? Jodå, Fluid Harmonics/Strike är supertufft mot din dators processor och prestanda. En äldre burk börjar hosta och glitcha redan vid två-tre instanser. Och det är verkligen ingen budgetprodukt, även om vi anser att båda volymerna ger valuta för pengarna. Vår konklusion är att när det gäller att möjliggöra många timmars kreativt musikskapande i Studion är Fluid Harmonics/Strike i särklass. Eller i elitskola, snarare.

Se en video med ljudexempel från Fluid Harmonics:

Kolla in en video med ljudexempel från Fluid Strike:

plus

Starka inspirationskällor.
Många möjligheter.
Utmärkt ljudkvalitet.

minus

Tuff mot din dators processor.
Ganska högt pris.
Kräver en full version av Kontakt 5.


Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta

Vad: Samplingsbibliotek
Tillverkare/kontakt: In Session Audio
Systemkrav: Inspelningsprogram och Kontakt 5, full version, inte "Player".
Pris: Fluid Harmonics kostar cirka 1 630 kr och priset för Strike är cirka 2 230 kr.