Vemia är en auktionssajt som är särskilt inriktad på ljud- och musikteknik. Det händer rätt regelbundet att sajten förrättar auktion på ovanliga godbitar och budgivningen blir därefter. På påskaftonen stängdes ett utrop på en komplett modular-synt, Roland System 700.

System 700

Roland-grundaren Ikutaro Kakehashi ville på 1970-talet producera en professionell modulsynt som kunde mäta sig med de bästa produkterna som fanns på marknaden då. Han lät köpa modularer från Moog och Arp för att undersöka hur de var konstruerade och sedan försöka överträffa de amerikanska modellerna. År 1976 släpptes System 700 och enligt uppgift tillverkades och såldes under 50 exemplar av det fullstora system som såldes i helgen som gick.

System 700

Det aktuella exemplaret med sina sex kabinett har bara haft två ägare tidigare, är i mycket bra skick, och har dessutom servats med originaldelar från japan. Den klassiska Roland-synten gick under klubban för 100 090 brittiska pund. Med dagens växelkurs blir det 1 132 180 kronor. Utropspriset var nästan hälften mot vad slutpriset blev. Nästa Vemia-auktion hålls i november, så du har ett tag på dig att skrapa ihop medel inför att nästa klenod läggs ut på sajten och budgivningen drar igång.