År 2014 presenterade Korg ett av de bättre musikprogrammen för iOS-enheter, Korg Gadget. Ett billigt och lättanvänt sequencer-/ljudmodulprogram med bra, roliga, och framförallt jättesnygga mjukvaruinstrument (eller ”gadgets” som Korg valt att kalla dem). Jag lekte runt och gjorde några små låtskisser på Ipaden men saknade ändå laptopen (är tyvärr fortfarande old school!) med dess större skärm och prestanda för musikskapandet.

Tänkte redan då att det vore en dröm att få använda alla pluggar på en fullvuxen dator, kanske till och med i andra program och andra projekt? Men tre år senare: Voila! Önskan uppfylld. Till slut dök en Mac-version upp av programmet och jag var redo att fortsätta med mina skisser i laptopen.

Gadget

Innehåller det mesta

Programmet för Macen består av 30 så kallade gadgets som innehåller allt från synthar och trummaskiner till samplers. Det är alldeles för många att gå igenom var och en för sig, men några jag fastnade speciellt för, och som kom väldigt mycket till användning var: ”Salzburg”, en proffsig pianomodul med 24 jättefina förinställningar. Favoriterna blev ett par presets med ”stackade” pianon. (David Foster-varning på dessa).

Gadget

”Marseille”, en väldigt lättanvänd workstation med 128 presets. Du väljer bara instrumentkategori så är du blixtsnabbt igång. Ljuden är inget vi ramlar baklänges av, men de funkar för att skissa upp dina låtar med.

Gadget

”Montreal” är en elpiano-modul fokuserad på en mängd olika Rhodes-pianon. FM-pianon finns så klart också representerade. Jag blev smått överraskad hur bra vissa av inställningarna lät. Likaså var modulen otroligt lättanvänd och inbjöd därmed till att experimentera med de olika effekterna, vilka många lät bra redan i förinställningarna.

Gadget

Inspelning i Zürich

”Gladstone” är en välljudande, akustisk trummaskin där du kan adressera varje pad med valfritt trumljud. Trummorna är snyggt samplade med bra tryck. Vill du så kan du såklart komprimera dessa ytterligare. Det var riktigt roligt att lägga akustiska grooves med Gladstone tack vare att samplingarna lät så pass bra.

Alla ovan nämnda instrument lämpar sig väl för all slags r&b och liknande då de simulerar riktiga instrument med bravur. Också värt att nämna i sammanhanget är den nya ”Zurich”-pluggen som gör Mac-programmet redo för ljud-inspelning (den finns ej i iOS-versionen). Du väljer något av instrumenten genom att klicka på en mixer-kanal så kommer instrumenten upp som bilder med lite info om varje ”gadget”, sen är det bara att sätta igång och jamma. Det jag gillar starkt är att ”Gadget” är har så låg inlärningströskel.

Gadget

Gränssnittet med sina fyra zoner (iOS-versionen visade endast två zoner i taget) är överskådligt och intuitivt: Det vänstra, översta fönstret, visar dina ”tracks” där varje ”track” representerar ett instrument. Här bygger du din låt precis som i pattern-baserade program. Något som kan vara lite förvirrande om du kommer från en DAW som endast visar en enda linjär vy.

En vänjer sig dock snabbt. Pianorullen överst till höger redigerar du varje ”track”. Precis som i alla andra DAWs kan du justera timing, velocity, antal takter, et cetera. Nere till vänster har d möjlighet att justera volym, panorering, reverb och effekter på varje instrument. Nere till höger dyker mjukvaruinstrumentet upp med sina egna inställningsmöjligheter. Allt väldigt simpelt, men effektivt.

Sammanfattning och betyg

Korg Gadget är ett snyggt och användarvänligt program. Det känns lite som en nystart bland de klassiska sequencer-programmen. Instrumenten låter bra och innehåller något för alla genrer. I Gadget kommer du igång direkt tack vare enkelheten. Jag tycker även att Gadget är på en nivå där programmet kan ersätta en bra hårdvarusynth. Införskaffa bara en midi-klaviatur till programmet så har du ett prisvärt och lättarbetat inspelningsprogram.

plus

Lättjobbat och överskådligt.
Fungerar som plug-ins till andra DAW:ar.
Bra ljud överlag.

minus

Vissa tunna ljud utan effekter.
Ovanligt vy-byte till en början.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Se en video med Gadget for Mac:

Fakta

Tillverkare: Korg
Systemkrav: OS X 10.10, Intel Core i5, 8GB RAM, 7GB diskutrymme
Format: Au, Vst, Aax
Pris: Cirka 2 686 kr (just nu introduktionspris på cirka 1 789 kr)